"Vindkraften en katastrof för vildmarken"

Vildmarken nära dig krymper – när 1 161 nya vindkraftverk ska byggas.

"Det pågår i detta nu planering och projektering av enorma vindkraftsanläggningar, som innebär att stora naturvärden kommer att förstöras", skriver författaren till debattartikeln.

"Det pågår i detta nu planering och projektering av enorma vindkraftsanläggningar, som innebär att stora naturvärden kommer att förstöras", skriver författaren till debattartikeln.

Foto: Maria Johansson

Debatt2021-02-03 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår i detta nu planering och projektering av enorma vindkraftsanläggningar, som innebär att stora naturvärden kommer att förstöras, en del för all framtid. Stora, orörda naturskogar kommer att omvandlas till död industrimark. Denna omvandling av skogsmark saknar motstycke, sett ur ett historiskt perspektiv. För Miljöpartiet och Per Bolund i samtycke med vår regering är det fritt fram, hur kan det vara möjligt? 

Hur kan, som exempel, svenska statens skogar - "våra skogar - så hänsynslöst utnyttjas och hur kan man genom sin starka maktställning genomdriva vad som får betraktas som en fullständig katastrof för vårt ekosystem och natur i vårt land? Uppgifterna om hur mycket 5 000 installerade vindkraftverk, enskilda och i parker, bidrar till energimixen varierar. Blåser det inte slocknar ljuset och folk fryser. Det är under köldperioden, under vinterhalvåret, vi behöver energi. Hur kan flera energibolag göra reklam för leverans av endast vindenergi när all energi som produceras blandas i en mix? Det är alltså omöjligt att få endast vind-el till sitt hushåll.

Man talar i miljöutredningar om vikten av ett hållbart, ekologiskt skogsbruk, om biologisk mångfald, hänsyn till marklevande djur, fåglar, fladdermöss och markflora. Miljöutredningarna som görs av vindkraftsbolagen, inte sällan av ekologer i egen regi, är mycket bristfälliga och enligt min mening saknar de trovärdighet. Vindkraftsproduktionen gör köttfärs av fåglar som nyttjar luftrummet i sin jakt på bytesdjur. Forskning och syntesrapporten "Vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss" visar att stora mängder fåglar, bland annat kungsörnar, varje år dödas av vindkraftverk, enligt beräkningar så många som 33 600. Miljoner fladdermöss dödas av att lungorna "exploderar" vid tryckfallet från rotorbladen. Fladdermössen jagar insekter helt nära vindkraftverken och är aktiva under natten i ljusföroreningen från verken, där insekterna samlas. Våra pollinerande insekter som har stor betydelse i näringskedjan dödas.

Byggandet av dessa gigantiska vindkraftverk med höjder upp mot 250 meter genererar miljontals ton med koldioxid och andra miljöfarliga ämnen. Tusentals kilometer raka, breda vägar måste anläggas för att transportera dessa jättekonstruktioner ut i vildmarken. Bergstoppar ska sprängas bort och jämnas till, det ska grävas med stora grävskopor, dumpers ska forsla bort jord och sten, det ska gjutas stora fundament, tusentals ton betong ska framställas. Kilometervis med kabel ska grävas ner i marken. Detta är en katastrofal miljöförstöring. 

Var kommer kapitalet ifrån? Miljarder pumpas in från utländska intressen som använder vårt land som råvarukoloni, framförallt Kina, och flera stater i Europa. Nytt är att Frankrike satsar 30 miljarder på svensk vindkraft. München stad vill bygga 37 verk. Schweiziska energibolaget FU-Gen AG vill bygga flera stora vindkraftparker. Listan är lång över utlandsägda vindkraftsparker. 

Sverige styrs av en svag regering, tyvärr är flera partier med på tåget. Efter statsrådet Per Bolunds utspel om att frånta kommunerna vetorätten, för att påskynda vindkraftsutbyggen, tillsattes en utredning. Uppdraget gick till det egna partiets energipolitiska talesperson, tidigare MP-riksdagsledamoten Lise Nordin. Vad kan vi förvänta oss av den partiska utredningen?