Vindkraften behövs inte för klimat och jobb

När fyra vd:ar för olika vindkraftbolag och ordföranden för Svensk Vindenergi går ut i pressen över hela landet och talar i egen sak om behovet av utbyggnad av vindkraften i Kalmar län, då blir man betänksam.

"Hur kan vissa politiker vara för en utbyggnad trots att man känner till att man begår våldtäkt på naturen och skadar väljarna?" frågar sig insändarskribenten.

"Hur kan vissa politiker vara för en utbyggnad trots att man känner till att man begår våldtäkt på naturen och skadar väljarna?" frågar sig insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson / TT

Debatt2020-11-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Handlar det enbart om egen vinning och överlevnad?

Nu försöker man också slå undan benen för kommunerna genom att frånta dem vetorätten.  Per Bolunds (MP) utspel är mycket anmärkningsvärt, han går vindkraftbolagens ärende och vill begränsa vetorätten för kommunerna. Regeringen ska snabbutreda frågan, lever vi i en diktatur eller i en demokrati, vindkraftutbyggnaden motarbetar landsbygdsutveckling

Vindkraften ger oss svenskar ofta få nya jobb, vid byggandet används billig utländsk arbetskraft. 

Vindkraftsparkerna ägs i ett flertal fall av utländska investerare, som använder svensk mark som sin råvarukoloni. Vindkraftsetableringen skadar naturen på ett fruktansvärt sätt. Svensk nationell lag vrängs till den milda grad, till vindkraftens fördel, vindkraftparkerna påstås öka den biologiska mångfalden.

Hur ska vi medborgare kunna skydda oss mot en stat som missbrukar rättssystemet för att förtrycka oss medborgare på landsbygd med vindkraft? Vindkraften skadar bevisligen människor och djur. Vindkraftbyggandet ökar koldioxidutsläppet i naturen, tvärtom vad man vill framhålla. Ett vindkraftverks etablering med allt vad det innebär i koldioxidutsläpp kan inte under hela verkets livstid återvinnas. 

Låt istället skogen få ta hand om kolsänkan, plantera istället mer löv och barrskog som suger upp koldioxiden. Under de varma junidagarna i somras producerade inte vindkraften mer än tre procent enligt Svenska kraftnät. Då måste det finnas reservkraft att ta till, därför startades oljekraftverken. Problemet är ju vinterhalvåret, när det är kallt och mörkt är behovet som störst. Nu kommer känningarna av vår vårdslösa utbyggnad av Svensk vindkraft. Att Sverige mitt i sommaren kan lida av elbrist visar hur ogenomtänkt svensk energipolitik är.

Ett vindkraftverks uppförande med fundament av tusentals kilo betong som får lämnas i naturen efter vindkraftverkets livstid, som är cirka tjugo år, är en skam. Vindkraftverkets vingar och flera detaljer är inte återvinningsbara, Ett sterilt industrilandskap, med svårläkta sår, ofta med uppdämt dött vatten och en förstörd natur, en öde platts för folk och djur.

Hur kan vissa politiker vara för en utbyggnad trots att man känner till att man begår våldtäkt på naturen och skadar väljarna? Är politikerna beredda att bortse från skadan därför att de själva vill berika sig genom att delta i ”utbyggnaden”. Och vad vet politikerna om vindkraftens avigsidor vid etablering av vindkraftparker på land i den svenska naturen?

Vi har i vårt land normalt ett stort elöverskott och utbyggnaden av solkraft är på väg mot rekord. Vindkraftsbolagen är endast ute efter våra generösa subventioner som tas bland annat från din och min elfaktura. Inga vindkraftverk är självgående, alla byggs och drivs med stora subventioner, all el blandas i en stor mix, ingen kan få som det ibland utlovas endast vindel. Omgivande fastigheter inte minst i Kalmar län, kommer att mista sina tysta nätter. Blinkande nattljus och buller, fastighetspriserna rasar och sjukdomsfallen ökar. Turistnäringen, sommarboendet, landsbygdsutvecklingen grusas.

Inga fler landvindkraftverk behövs i Kalmar län, stoppa vidare utbyggnadsplaner.