Vimmerby behöver fler växande företag

Debatt2018-09-01 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby behöver fler poliser och fler lärare. Vi står inför många önskvärda investeringar. Med mer resurser säkrar vi en trygg välfärd. För att få in fler kronor till välfärden behöver Vimmerbys företag få bästa möjliga förutsättningar att anställa, växa och utvecklas.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är också de som har svårast att få vardagen att gå ihop. Det finns för många krångliga regler som sätter käppar i hjulet för företagare. Det hindrar många jobb från att växa fram.

Det är också oroväckande att nyföretagandet är på en låg nivå. Det måste bli enklare att starta, driva, utveckla och äga företag. Entreprenörer ska ha förutsättningar att vilja och våga satsa på sina idéer. Vi vill därför förbättra samhällsservicen till näringslivet på alla nivåer. Inte minst är infrastrukturen synnerligen viktig för oss som har långa avstånd till specialistkunskaper och kunder.

Idag slussas företagare runt mellan olika myndigheter och handläggare. Vi vill istället att företag ska kunna lämna uppgifter till alla myndigheter genom en och samma portal. Det ska räcka att bara behöva lämna in en uppgift en gång.

Dessutom vill vi införa en bortre tidsgräns för handläggning för att företagen ska få så effektiv hjälp som möjligt. Staten måste ta ansvar för att Stångådalsbanan rustas upp och att vägnätet håller hög standard, inte minst i landsorten.

För att människors inneboende kraft, kreativitet och entreprenörskap ska ha möjlighet att förverkligas är det grundläggande med ett gott företagsklimat. Vårt mål är att Vimmerby ska ha Kalmar läns bästa företagsklimat. Företagare ska uppskattas mer än de beskattas.