"Vi uppmuntrar inte ungdomarna att köra på detta sätt"

"Vi ser alltså inte ungdomarna som ett problem utan det är det som de gör som är problemet", skriver folkhälsosamordnare Anders Degerman i ett svar på kritiken efter bilträffen i Vimmerby.

"Vi kan inte lämna några garantier att dessa bilträffar kommer att lösa alla problem, men den erfarenhet vi har av ungdomsarbete gör att vi tror på att detta är det sätt som har störst möjlighet att lyckas", svarar folkhälsosamordnare Anders Degerman på kritiken som förts fram i insändare.

"Vi kan inte lämna några garantier att dessa bilträffar kommer att lösa alla problem, men den erfarenhet vi har av ungdomsarbete gör att vi tror på att detta är det sätt som har störst möjlighet att lyckas", svarar folkhälsosamordnare Anders Degerman på kritiken som förts fram i insändare.

Foto: Arkiv/TT-bild

Debatt2021-07-22 18:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är den första att beklaga till alla er som får er sömn störd och inte får möjlighet att njuta av lugna sommarkvällar. Men det är också av den anledningen som vi arrangerar dessa bilträffar. 

Jag hade kontakt med människor som bor i Vimmerby dagen efter, för att höra hur det varit under natten och förstod att det körts ”som vanligt”. Tyvärr är det inget konstigt med det, vi trodde aldrig att en enda träff skulle avhjälpa problemet och förmodligen så kommer det att låta en del efter andra träffen också (precis som det lät innan träffarna). Att arrangera bilträffarna, och alla de insatser som sker i samband med dem, är en långsiktig insats som vi tror och hoppas kommer bära frukt efter lite tid. Det handlar om att bygga relationer och involvera ungdomarna i något positivt tillsammans med vuxna. 

Så med det sagt ”uppmuntrar” vi inte ungdomar att köra på detta sätt och vi uppmuntrar inte heller till den negativa påverkan på miljön. Genom att vuxna får möta ungdomarna, skapa relation, få dem att säga ifrån när kompisar (ofta från andra kommuner, det är lättare att göra fel saker när man inte är på hemmaplan) är högljudda tror vi att vi kommer att få en bättre situation i Vimmerby och kanske kan vi också prata om miljön. Vi har erfarenhet av liknande arbete sedan tidigare och tror på att det ska lyckas igen. 

Vi ska också förstå att detta inte är ett problem bara i Vimmerby. A-traktorer och bilar som kör för fort, sladdar och spelar hög musik finns i princip i hela landet. Ingenstans har man hittat en snabb lösning. Det vi kan göra är att se att det dessa ungdomar gör är ett problem, som vi behöver prata med dem om. Vi ser alltså inte ungdomarna som ett problem utan det är det som de gör som är problemet. Ungdomarna är bra och kloka och oerhört duktiga att meka med bilar. Vi tror också att andra vuxna i ungdomarnas närhet behöver prata med dem, föräldrar, mor- och farföräldrar, grannar och så vidare. Självklart är även polisen viktig, men de kommer aldrig att kunna lösa problemet själva. 

Ungdomar behöver vuxna i sina liv, så låt oss hjälpas åt att prata med dem, att finnas i deras liv och ge dem lite vägledning!

Vi kan inte lämna några garantier att dessa bilträffar kommer att lösa alla problem, men den erfarenhet vi har av ungdomsarbete gör att vi tror på att detta är det sätt som har störst möjlighet att lyckas.