Vårt välstånd byggdes inte med låga skatter och tomma plånböcker

Förslaget om lovpeng levererades när partiledaren Nooshi Dadgostar 1 maj-talade i Hultsfred.

Förslaget om lovpeng levererades när partiledaren Nooshi Dadgostar 1 maj-talade i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Debatt2025-05-06 08:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Ungsvenskarnas debattartikel "Vänstern tror att pengar växer på träd"

I en nyligen publicerad debattartikel från Ungsvenskarna kritiseras Vänsterpartiets förslag om en lovpeng till barnfamiljer. Lovpengen skulle innebära 5 000 kronor per år och barn, en nödvändig reform som skulle gynna de som har det tufft med ekonomin och Kalmar läns ekonomi generellt.

För det första är det viktigt att förstå den ekonomiska verklighet som många barnfamiljer lever i idag. Sedan inflationskrisen 2022 har hushållens marginaler krympt avsevärt. Enligt LO:s rapport "Arbetarhushållen - har inte råd att förlora jobbet" har typfamiljen gått från att ha en viss ekonomisk marginal till att ligga på minus i slutet av månaden. För ensamstående föräldrar är situationen ännu mer pressad, med många som har svårt att få pengarna att räcka till mat och andra grundläggande behov.

Ungsvenskarna hävdar att lovpengen är ett slentrianmässigt bidrag som inte löser de långsiktiga problemen. Vi håller inte med. Lovpengen är inte bara en tillfällig åtgärd utan en strukturell reform som syftar till att ge barnfamiljer en ekonomisk lättnad under skolloven, när utgifterna ofta ökar. Det handlar om att sätta mat på bordet och ge barnen möjlighet att delta i aktiviteter som annars skulle vara ekonomiskt omöjliga för många familjer.

Kritiken om att förslaget skulle finansieras genom höjda skatter på företag och banker är inte obefogad, men det är också en del av en rättvis fördelningspolitik. De företag som har gjort stora vinster under krisen bör bidra till att stötta de hushåll som har drabbats hårdast. Detta är inte bara en fråga om rättvisa utan också om att skapa ett samhälle där alla barn får en chans till en bra barndom.

Ungsvenskarna menar att välstånd skapas genom arbete, företagande och innovation. Men högerns ”satsningar” på dessa områden har inte laverat utlovat välstånd. Ett starkt samhälle byggs genom att alla får möjlighet att delta och bidra, och det inkluderar att ge barnfamiljer den ekonomiska trygghet de behöver för att kunna fokusera på arbete och utbildning.

Sammanfattningsvis är lovpengen en nödvändig reform för att stötta barnfamiljer i en tid av ekonomisk osäkerhet. Det är en investering i våra barns framtid och i ett mer rättvist och jämlikt samhälle. Vänstern kommer fortsätta att kämpa för en politik som sätter människors behov i centrum och som bygger ett starkare och mer inkluderande Sverige.

Jonatan Wassberg (V), distriktsstyrelsens ordförande

Alice Wahlqvist, Ung vänster Oskarshamn