Vad hände med Yxereds utlovade fiber?

Då fiberutbyggnaden tog fart i Kalmar län på landsbygden, var Totebo-Yxereds samhällsförening en av de första att aktivt söka ekonomiskt stöd för arbetet med fiber hos Länsstyrelsen i Kalmar. Vår förening fick avslag på vår ansökan.

Skribenterna är besvikna över att den utlovade fibersatsningen i Yxered uteblivit.

Skribenterna är besvikna över att den utlovade fibersatsningen i Yxered uteblivit.

Foto: Mark Lennihan

Debatt2021-01-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid den tiden var kriterierna satta till 75 procent av de fast boende för att ansökan skulle beviljas och om Länsstyrelsens pengar räckte till. Ett antal år senare fick Totebo fiber genom Västerviks Miljö & Energis regi, dock ej Yxered. 

Löftet var att Yxered/Tibbhults fiber skulle byggas så fort som Totebo var färdigbyggt, vilket inte blev av på grund av kommunens dåliga ekonomi och att politikerna hade sagt ifrån, så planerna lades på is. 

Det har dock varit diskussioner och möten efter det, mellan Yxered och Västerviks Miljö & Energi. Hoppet har funnits, att nästa gång är det vår tur. Detta är ideella arbeten som utförs av folk som vill utveckla sina samhällen, givetvis gynnar det både enskilda och byarna, men det är kommunen som är de största vinnarna på detta arbete.

När nu kommunen får nya miljoner till fiberutbyggnad finns inte Yxered med i utbyggnadsplanen. Detta ställer självklart en hel del frågor – VARFÖR? 

Kriterierna har enligt uttalande i Västerviks-Tidningen ändrats, nu gäller 200 fastboende och 85 procent av de boende i området ska vara intresserade att installera fiber. Hur ska ideellt arbetande landsbygdsfolk kunna veta alla turer och ändringar, då minimal information går ut till föreningarna på landsbygden?

Hade politikerna inte stoppat arbetet med fiber i Yxered, så skulle Yxered-/Tibbhultsområdet haft fiber för flera år sedan. Med de nya kriterierna som nu ställs, så kommer aldrig Yxered få fiber, för det finns inte 200 fastboende i området, om man inte tar in områden norr om Tibbhult.

Politikerna i Västerviks kommun har sagt att det ska vara 100 procents täckning i kommunen, alla som vill ha fiber ska få.

Några konkreta frågor som vi i Yxereds samhällsförening vill ha svar på:

1) När ändrades kriterierna i Landsbygdsprogrammet (200 hushåll, 85 procents täckningsgrad) till de som gäller idag?

2) Ingår planerna för fiber i Yxered/Tibbhult i ett ”eget” eller ett större område?

3) När kan det enligt kommunens beräkningar grävas för fiber i vårt område?

Vi i Totebo-Yxereds samhällsförening skulle inte skriva detta inlägg om det inte vore för att vi känner att vi blivit ”blåsta” på Yxered igen – och ja, vi är besvikna!

Britt Svensson, Anders Lagerman, Hans Källgren
Totebo-Yxereds samhällsförening