Stoppa nedskÀrningarna i skolan

I Vimmerby kan tio tjÀnster försvinna inom skolan, nÄgot som enligt skribenten skulle vara förödande för bÄde elever och lÀrare.

I Vimmerby kan tio tjÀnster försvinna inom skolan, nÄgot som enligt skribenten skulle vara förödande för bÄde elever och lÀrare.

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2019-06-05 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Politiker som sparar pÄ skolan kommer i historiens ljus inte att ses som framgÄngsrika. Men den sista tiden har rapporterna duggat tÀtt om kommuner som gör besparingar pÄ skolan. Detta trots att de politiska partierna i valrörelsen för ett halvÄr sedan skickade ut ett helt annat budskap till vÀljarna. DÄ saknades inte superlativen om hur viktigt det Àr att satsa pÄ skolan.

Men det budskapet Àr lika sant idag som det var dÄ. DÀrför har lÀrare pÄ mÄnga platser i landet genomfört manifestationen lÀrarmarschen den hÀr vÄren. Vi protesterar mot nedskÀrningarna. Ska vi ha en skola med god kvalitet sÄ Är det hÀr inte hÄllbart!

Det Àr förödande att ett stort antal kommuner nu vÀljer att spara pÄ skolan och att sÄ mÄnga politiker glömt vad de lovat. I Vimmerby har nu politiker aviserat att det ska tas bort tio tjÀnster inom skolan, vilket skulle vara förödande för bÄde elever och lÀrare. Elever skulle inte fÄ den utbildning de har rÀtt till enligt skollagen och inte nÄ sina mÄl. LÀrarnas arbetsbelastning skulle öka ytterligare, vilket troligen skulle medföra att Ànnu fler lÀrare lÀmnar vÄr kommun eller till och med lÀmnar yrket.

Vi vet att kommunernas ekonomiska lĂ€ge försĂ€mrats, men skolan mĂ„ste vara det sista som blir utsatt för besparingar – inte det första. Även vĂ„ra rikspolitiker mĂ„ste ta sitt ansvar. De kan inte smita undan. Staten mĂ„ste hjĂ€lpa till att investera i en bra skola för barn och elever. Vi lĂ€gger inte hela ansvaret pĂ„ kommunpolitikerna. För vi vet ju alla att en bra skola Ă€r nyckeln till framtiden för alla unga individer som vĂ€xer upp och en förutsĂ€ttning för deras förmĂ„ga att bidra till samhĂ€llet i framtiden. Vi vet ju att det samhĂ€llet investerar i utbildning ger mĂ„ngdubbelt tillbaka.

Vi lÀrare vet vad hur oerhört mycket en bra utbildning betyder för barn och elevers framtida liv. Varje dag i skola och förskola bygger det framtida samhÀllet. SÄ nÀr vi tillsammans sÀger ifrÄn sÄ Àr det lÀge för kloka politiker att lyssna.

Och vi sĂ€ger nu med enad röst att nedskĂ€rningarna pĂ„ skolan mĂ„ste upphöra. Att vi behöver modiga, framsynta och kraftfulla politiker som vĂ„gar sĂ€tta skolan först. För att investera i skolan och ett attraktivt lĂ€raryrke – det vet vi – det Ă€r att framtidssĂ€kra Sverige.