(M): Snabba på krisstöden till företagen

Ett år efter att pandemin drog in över landet har många företag i länet tömt sina reserver och står på ruinens brant.

"Kalmar län, som redan innan pandemin hade en sämre ekonomisk utveckling än i stort sett alla andra län, riskerar en brutal stjärnsmäll i form av utbredd företagsdöd och följande massarbetslöshet", skriver M-debattörerna.

"Kalmar län, som redan innan pandemin hade en sämre ekonomisk utveckling än i stort sett alla andra län, riskerar en brutal stjärnsmäll i form av utbredd företagsdöd och följande massarbetslöshet", skriver M-debattörerna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2021-03-18 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rapporter om företag som dukar under och företagare som snart måste lägga ner på grund av pandemin duggar tätt. Kalmar län, som redan innan pandemin hade en sämre ekonomisk utveckling än i stort sett alla andra län, riskerar en brutal stjärnsmäll i form av utbredd företagsdöd och följande massarbetslöshet. 

Kraven växer på fler och större statliga stödåtgärder riktade mot företagen, men det finns ett överskuggande problem som alltid kommer upp när vi besöker företag: Att de stödpengar som redan beslutats om dröjer väldigt länge eller inte når de företag som behöver dem mest. Det finns företag som väntat upp till åtta månader på stödpengar och siffrorna visar att småföretag i mindre grad får del av stödpengar och uppskov än storföretag. I Kalmar län finns det gott om företag i den första kategorin, särskilt inom besöksnäringen, som riskerar att slås ut när pengarna dröjer. 

Därför har vi moderater lagt förslag i riksdagen om att snabba på utbetalningarna av statligt företagsstöd. Mer än en gång. Första gången röstades förslaget ner av Liberalerna och Centern. De senare krävde istället en riksdagsdebatt om problemet. Hur nu mer prat skulle lösa något i det här läget? Vi har redan hört nog från regeringen av läpparnas bekännelser om hur viktigt det är att stötta företagen genom pandemin. 

Nu ger vi stödpartierna och regeringen en ny chans att i ett allt akutare läge vara med och stötta företagen – i Kalmar län och övriga landet. I ett nytt förslag i riksdagen vill vi moderater att sökta företagsstöd ska betalas ut inom fyra veckor. Kontroller får göras i efterhand och företag som missbrukar systemet ska straffas hårdare.

Just nu är det viktigare av mer än samhällsekonomiska skäl att rädda företag än att nitiskt försäkra sig om att inte en enda stödkrona betalas ut felaktigt.