SD vill fastställa asylsökandes ålder tidigt

Debatt2018-09-01 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är av flera skäl viktigt att fastställa asylsökandes ungdomars identitet tidigt i asylprocessen. Det är den som söker asyl som ska kunna visa vem man är och var man kommer ifrån. En del ensamkommande har inga identitetshandlingar med sig från sin resa genom Europa till Sverige. Migrationsverket har litat på de asylsökandes uppgifter och ungdomarna har undanhållit sin riktiga ålder.

I Vimmerby kommun är det cirka 62 procent som visat sig ha en annan ålder än den de uppgivit enligt uppgifter från Eva Berglund som undertecknad haft interpellationsdebatt med. Det innebär att de felaktigt fått boende på HVB-hem avsedda för barn och ungdomar, felaktigt fått skolgång i grundskolan och fått gode män på felaktiga grunder. När det här uppdagades lämnade SD Vimmerby in en motion till kommunfullmäktige om att kommunen skulle polisanmäla de överåriga för bidragsbrott, eftersom de dragit nytta av kommunens välfärd utan att ha rätt till det. Kommunen avslog dock motionen, med den motivationen att det är Migrationsverkets ansvar. Detta trots att vi vet att det är kommunen som har högsta ansvaret när en person blivit kommunplacerad.

Enligt FN:s barnkonvention ska även ensamkommande barn och ungdomar så snabbt som möjligt återförenas med sina familjer i sitt hemland. Ingen har väl glömt år 2015, då vi hade en stor våg av asylsökande som sökte sig till Sverige och placerades ut i kommunerna, utan någon som helst kontroll av vem man släppte in. De flesta av oss vill nog vi inte uppleva detta igen.

Sverige är ett litet land och vi har inte kapacitet att ta emot alla som behöver hjälp. Man måste också ta i beaktande att det inte är de allra fattigaste och svagaste som tar sig hit.

Vi Sverigedemokrater tror inte på den styrande majoritetens argument, att det skulle vara bra och utvecklande för Vimmerby kommun med ökad asylinvandring. Vi har mycket hög arbetslöshet bland utrikesfödda och fastän den sjunkit något, så låg den i juni månad på 35 procent enligt uppgifter i Vimmerby Tidning. Efter två år, när etableringsersättningen upphör från oss skattebetalare, blir det en ökad belastning för socialnämnden, som då måste betala ut försörjningsstöd.

Sverigedemokraterna motsätter sig inte invandring, men den måste vara av sådan karaktär att det inte riskerar att skapa ett försämrat samhällsklimat med ökat utanförskap, kriminalitet, segregation och försämringar i välfärden med våra trygghetssystem som följd.

Genom att begränsa invandringen och effektivisera biståndspolitiken kan vi stärka välfärden, samtidigt som vi hjälper fler flyktingar på plats i deras närområde. På detta sätt skulle fler barn få gå i skola, fler människor skulle få äta sig mätta och fler liv skulle kunna räddas. Låt oss hjälpa där vi gör skillnad. Rösta rätt 9/9. Din röst gör skillnad.

Läs mer om