(SD): "Bygdens intressen går före högre köpeskilling"

Angående samhällsbyggnadsnämndens förslag att sälja Björkfors gymnastiksal till Ulrik Saanum, som också är ledamot i nämnden.

SD utvecklar i en debattartikel varför man anser att det är ett bra förslag att Ulrik Saanum köper Björkfors gymnastiksal.

SD utvecklar i en debattartikel varför man anser att det är ett bra förslag att Ulrik Saanum köper Björkfors gymnastiksal.

Foto: Christoffer Norgren/Esoft

Debatt2021-06-14 11:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna Kinda valde, som tungan på vågen, att förorda Ulrik Saanum som köpare och därmed indirekt Björkfors föreningar och de boende. Frågan har diskuterats flitigt under året och vid ett digitalt medborgarmöte fick den gott om plats, där man kunde förstå hur stor frågan är för de boende. Det är en viktig plats att behålla för bygden och därför ansåg Sverigedemokraterna att bygdens intressen gick före en högre köpeskilling. 

Köparen bor själv i Björkfors och driver företag. Bakom sig i den här affären har han också bygderådet och Saanum har deklarerat att gymnastiksalen ska vara till gagn för bygden, vilket bidrog till avgörandet för vår del. Att hela Sverige ska leva är svårt att genomföra i praktiken, men vi ska göra det vi kan för de som bor på landsbygden. Här finns inte samma utbud som på större orter och därför är det viktigt att kunna behålla det som finns.

Att Ulrik Saanum sitter som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden för (LPo) ser vi inte nödvändigtvis som problematiskt. Jäv anmäldes och affären är klart och tydligt kommunicerad att inte gynna en enskild näringsidkare utan hela bygden. Vi behöver allt engagemang som finns på landsbygden och där vi har möjlighet ska Sverigedemokraterna försöka finnas med.

Ordförande i sbn (L) ifrågasätter laglighet och lämplighet i förslaget och den styrande koalitionen med (C), (M) och (L) är starkt kritiska till förslaget enligt artikel i Corren den 28 maj. Här intervjuas också en kommunforskare som inte håller med nämndens ordförande. En kommun har rättighet att välja vem som ska få köpa, så något formellt fel har inte begåtts. Han tror att beslutet håller för juridisk prövning och att ett köp som görs för att gagna bygden kommer att ses positivt.  

Vad kommunen främst anförde när det gällde en försäljning var att få bort den driftskostnad som objektet genererar. Kommunen tjänar alltså 100 000 kronor, slipper driftskostnaden för hallen och får nöjda Björkforsbor vilket väl är ett ganska gott utbyte?

Sverigedemokraterna Kinda

Mats Åsenfalk, ledamot SBN

Peter Nilsson, ersättare SBN