Så skapas fred i Jemen

I vintras hölls fredssamtal om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm. Nu uppmanar biståndsorganisationen Islamic Relief till nya samtal.

I vintras hölls fredssamtal om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm. Nu uppmanar biståndsorganisationen Islamic Relief till nya samtal.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2019-04-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 26 mars hade kriget i Jemen pågått i fyra år. Det är ett krig som har gjort 22 miljoner människor beroende av humanitär hjälp och skapat två miljoner internflyktingar. Samtidigt som bomberna har fallit har Jemens befolkning tvingats uppleva en nästan fullständig kollaps av grundläggande samhällsfunktioner. Tiotusentals människor har dött.

Den senaste tiden har striderna fokuserats kring hamnstaden Hodeida. Näst intill alla vägar som knyter ihop staden med resten av landet är avstängda. Det är svårt att nå fram med livsmedel, och även när det finns mat att köpa på marknaden så har de flesta inte råd. Under fredssamtalen i Stockholm i december 2018 kom man överens om eldupphör, men fortfarande pågår strider. Befolkningen fruktar att vapenvilan kan kollapsa och helt skära av dem från omvärlden.

Islamic Relief är en internationell biståndsorganisation som är på plats i Jemen. Genom vårt fältkontor levererar vi rent vatten, mat och medicin till behövande i nästan hela landet, varav många regioner är mycket svårtillgängliga.

I våra möten med civilbefolkningen är det många människoöden som berör. Den unga kvinnan Shoeyah tvingades tillsammans med sin familj lämna sitt hem i norra Jemen för att tomhänt fly till Hodeida. Stress och hungersnöd tog hårt på familjen. När Shoeyah senare födde tvillingar var de redan svaga och undernärda. Och när en av bebisarna blev sjuk så hade familjen inte råd med vård. Den lilla pojken dog. Shoeyahs historia är bara en av hundratusentals liknande berättelser.

För att hantera krisen ökar vi på Islamic Relief nu våra matleveranser. Tillsammans med FN:s livsmedelsprogram går vi från att ha levererat mat till 1,8 miljoner människor per månad till att hjälpa 2,2 miljoner människor. Det innebär att en befolkning dubbelt så stor som Stockholms förlitar sig på oss för att få sitt nästa mål mat på bordet.

Men även om Islamic Relief och andra biståndsorganisationer gör allt vi kan, så måste också världens länder agera. Finansiering av de humanitära insatserna är en avgörande del, men pengar kommer inte räcka till så länge striderna pågår. Det krävs också diplomatiska ansträngningar.

Islamic Relief uppmanar nu Sveriges regering att bjuda in parterna till nya samtal i Stockholm. Det skulle förhoppningsvis ge en strimma av hopp till alla de människor som lever i krigets Jemen.