SĂ„ kan Kalmar lĂ€n bidra till hĂ„llbart fiske 

MÀnskligheten stÄr inför tvÄ ödesfrÄgor: Att rÀdda klimatet och den biologiska mÄngfalden. I bÄda dessa frÄgor har ett miljömÀssigt hÄllbart fiske en nyckelroll.

Att ersÀtta kött med fisk Àr ett konkret sÀtt att minska utslÀppen av vÀxthusgaser, skriver debattören.

Att ersÀtta kött med fisk Àr ett konkret sÀtt att minska utslÀppen av vÀxthusgaser, skriver debattören.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Debatt2020-02-26 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VĂ€rldshaven stĂ„r inför förĂ€ndringar av en omfattning som vi aldrig tidigare sett, slog FN:s klimatpanel IPCC nyligen fast i en uppmĂ€rksammad rapport. HavsnivĂ„n stiger kraftigt, haven har blivit mer syrefattiga och viktiga ekosystem har redan rubbats. 

Det innebĂ€r att klimatförĂ€ndringarna inte bara utgör ett hot mot de arter som lever i haven – utan Ă€ven mot samhĂ€llen och mĂ€nniskor som Ă€r beroende av fisket. Fisket stĂ„r för 17 procent av det animaliska protein som konsumeras vĂ€rlden över och omsĂ€tter över 130 miljarder dollar varje Ă„r. 

Samtidigt stÄr vi ocksÄ inför ett nödlÀge nÀr det gÀller den biologiska mÄngfalden. FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mÄngfald IPBES slog förra Äret larm om att en miljon arter hotas av utrotning. Rapporten konstaterade att förlusten av arter och hela ekosystem redan i dag Àr ett globalt hot, och pÄ sikt ett hot mot mÀnskligheten.

Ett miljömÀssigt hÄllbart fiske har en nyckelroll för att tackla klimatförÀndringarnas effekter pÄ livet i haven, sÀkra den biologiska mÄngfalden och trygga livsmedelsförsörjningen. Att ersÀtta kött med fisk Àr ett konkret sÀtt att minska utslÀppen av vÀxthusgaser. VildfÄngad fisk har 20 gÄnger lÀgre klimatpÄverkan Àn bÄde rött och vitt kött, visar en ny studie frÄn Oxford

MSC:s certifierade fiske stÄr i dag för 15 procent av de globala fÄngsterna av fisk och skaldjur. De visar att det Àr möjligt att bedriva fiske utan att utarma livet i haven. Genom att sÀkerstÀlla effektiv kontroll och spÄrbarhet minimerar de fiskets pÄverkan pÄ miljön och fÄngar bara sÄ mycket som Àr lÄngsiktigt hÄllbart.

KlimatförĂ€ndringarnas pĂ„verkan pĂ„ de marina ekosystemen och utrotningen av arter Ă€r en miljömĂ€ssig och humanitĂ€r kris som vi inte kan blunda för. Ett enkelt och konkret sĂ€tt som alla kan bidra pĂ„ Ă€r att vĂ€lja miljömĂ€rkt fisk och miljömĂ€rkta skaldjur. Kommuner och regioner har stora möjligheter att pĂ„verka utvecklingen, genom att endast upphandla miljömĂ€rkta varor. 

Att fasa ut kött inom till exempel skola och omsorg till förmĂ„n för miljömĂ€rkt fisk och skaldjur Ă€r ett viktigt steg för att minska klimatavtrycket. Att handla miljömĂ€rkt mat sparar ocksĂ„ resurser och tid, eftersom det gör det enklare för kommunerna att följa upp hur stor del av upphandlingen som Ă€r hĂ„llbar. Sverige behöver ett tydligare ledarskap som frĂ€mjar hĂ„llbar och klimatsmart mat – och hĂ€r kan Kalmar lĂ€n gĂ„ före i utvecklingen.

LinnĂ©a Engström, programdirektör för miljömĂ€rkningen Marine Stewardship Council (MSC) i Skandinavien och Östersjöregionen

LĂ€s mer om