SÄ kan en satsning pÄ maten stÀrka vÄr beredskap

Varannan matkasse bestÄr av importerad mat. Allt fler röster höjs för att Sverige bör gÄ ifrÄn dagens mÄl som endast sÀger att livsmedelsproduktionen ska öka, till att i stÀllet ha tydliga mÄl om vilken takt eller omfattning. Ska vi lyckas öka den svenska livsmedelsproduktionen Àr offentlig upphandling och den offentliga mÄltiden en viktig nyckel.

"Det offentliga har ett viktigt uppdrag och ansvar för att leverera mat av god kvalitet Àven i kristider, och hÀr vilar ett extra ansvar pÄ den kommunala och regionala planeringen som gör oss mindre beroende av omvÀrlden i hÀndelse av kris", skriver debattören.

"Det offentliga har ett viktigt uppdrag och ansvar för att leverera mat av god kvalitet Àven i kristider, och hÀr vilar ett extra ansvar pÄ den kommunala och regionala planeringen som gör oss mindre beroende av omvÀrlden i hÀndelse av kris", skriver debattören.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2023-03-06 06:14
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi har ett krig i Europa, Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det Àr en orolig tid dÀr mat och energi blir redskap i konflikten. Det har redan fÄtt konsekvenser i vÄrt land. Vissa varor saknas, andra Àr det kraftig brist pÄ och flera har ett helt annat pris jÀmfört med förra Äret. Det Àr tydligt att Sveriges livsmedelsproduktion inte vÀxer i tillrÀcklig takt och landets försörjningsförmÄga och beredskap mÄste öka för att bÀttre hantera yttre kriser.

Denna oro i vÄr omvÀrld krÀver ett stÀrkt civilförsvar. Livsmedel Àr en viktig del i det civila försvaret. I uppbyggnaden av vÄr försörjning Àr det offentliga en viktig nyckel. Offentlig upphandling av svensk mat bidrar samtidigt till positiva processer, med nya arbetstillfÀllen pÄ landsbygden och en robust livsmedelskedja i hela landet.

För den mat vi producerar i fredstid Àr i bÀsta fall vad vi kan producera i kristid. Vi lÀr nÀmligen inte fÄ tillgÄng till mer livsmedel nÀr grÀnserna stÀngs och andra nationer behöver den mat de producerar för att mÀtta sin egen befolkning. SÄ ur ett beredskapsperspektiv behöver vi sannolikt öka den svenska matproduktionen vÀsentligt.

Men vi nÄs av oroande signaler. Skenande elpriser, höjda rÀntor, ökad inflation och dyrare livsmedel riskerar att fÄ konsekvenser för vÄra offentliga mÄltider. Med snÀva budgetar kan andelen svenskproducerat i de mÄltider som serveras i skolor, inom Àldreomsorg och pÄ sjukhus minska. Det skulle vara en felaktig utveckling, som gÄr totalt i strid med Sveriges livsmedelsstrategi och de handlingsplaner som finns i vÄra regioner, dÀr jordbruket ska öka produktionen och samhÀllet konsumtionen av svenska livsmedel.

Denna utveckling utmanar ocksĂ„ tankarna pĂ„ att stĂ€rka beredskapen, bygga upp en livsmedelstrygghet och etablera ett lokalt civilförsvar. Vi ser ett tydligt samband mellan inköp av svensk mat, en ökad produktion av livsmedel och en stĂ€rkt krisberedskap. 

Det offentliga har ett viktigt uppdrag och ansvar för att leverera mat av god kvalitet Ă€ven i kristider, och hĂ€r vilar ett extra ansvar pĂ„ den kommunala och regionala planeringen som gör oss mindre beroende av omvĂ€rlden i hĂ€ndelse av kris. Upphandling Ă€r ett strategiskt verktyg som de offentliga bör anvĂ€nda för att sĂ€kra livsmedelsförsörjning utifrĂ„n ett beredskapsperspektiv. Ett redskap för att inventera vilka lokala producenter, grossister och transportörer som finns, komplettera och stĂ€rk leveranskedjorna. 

Ingen kan göra allt men alla kan göra nÄgot. Tillsammans bygger vi ett mer robust land dÀr offentlig upphandling Àr med och stÀrker livsmedelsberedskapen.