S: Alla i lÀnet ska ha en fast namngiven lÀkare

Fast namngiven lÀkare med direktkontakt, varför och hur nÄr vi dit?

"VÄrt mÄl Àr att under nÀsta mandatperiod se till att alla i vÄrt lÀn Àr listade pÄ en fast namngiven lÀkare och kÀnner till vem det Àr", skriver de socialdemokratiska regionrÄden.

"VÄrt mÄl Àr att under nÀsta mandatperiod se till att alla i vÄrt lÀn Àr listade pÄ en fast namngiven lÀkare och kÀnner till vem det Àr", skriver de socialdemokratiska regionrÄden.

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2022-09-07 21:21
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att öka antalet listade patienter med fast namngiven lÀkare har varit en prioriterad frÄga som vi socialdemokrater drivit tillsammans med Centerpartiet under den senaste mandatperioden. Idag Àr det 75 procent av oss som bor i Region Kalmar lÀn som Àr listade pÄ en fast namngiven lÀkare. Det Àr en kraftig ökning och lÄngt över rikets 33 procent. VÄrt mÄl Àr att under nÀsta mandatperiod se till att alla i vÄrt lÀn Àr listade pÄ en fast namngiven lÀkare och kÀnner till vem det Àr. Alla ska ocksÄ ha ett direktnummer att ringa för att snabbt kunna komma i kontakt med sin lÀkare.

Vi har idag en vĂ€l fungerande primĂ€rvĂ„rd med landets nöjdaste patienter och en god tillgĂ€nglighet. Grunden till det Ă€r ett gediget arbete frĂ„n medarbetare och ledning med rejĂ€la satsningar pĂ„ uppemot 300 miljoner under den senaste mandatperioden. Men vi har Ă€nnu högre ambitioner. Vi vill ge primĂ€rvĂ„rdens medarbetare förutsĂ€ttningar att ha en kontinuitet, en relation och ett helhetsansvar för sina patienter. För att nĂ„ dit behövs det flera allmĂ€nspecialister och dĂ€rmed fĂ€rre patienter för varje lĂ€kare. Varje lĂ€kare ska kunna spendera den tid som krĂ€vs pĂ„ sina patienter utan att behöva jĂ€kta vidare till nĂ€sta. 

Vi behöver att allt fler av de som lÀser till lÀkare ska vilja bli allmÀnspecialister. Det Àr dÀr som de flesta och bÀsta jobben ska finnas. Arbetet sker i team i nÀra samarbete mellan olika yrkeskategorier och bemanningen ska vara anpassad sÄ att hÀlsocentralerna Àr oberoende av hyrpersonal. Du som patient ska inte behöva berÀtta din historia om och om igen, utan du och din lÀkare ska kÀnna varandra och tillsammans komma fram till det som Àr bÀst för dig.

SÄ ser en god och nÀra vÄrd ut i praktiken. SÄ vill vi att primÀrvÄrden ska se ut i Region Kalmar lÀn.