Kommunen måste ta taktpinnen i klimatomställningen

Sverige är ett miljöland i framkant. I ett starkare samhälle kan vi klara de svenska miljömålen genom investeringar och nya regler som ger minskade utsläpp av växthusgaser, skyddar den biologiska mångfalden, skapar en giftfri miljö och bättre havsmiljö. Vimmerby kommun måste också vara i framkant i klimatomställningen.

Åbro

Åbro

Foto: Johannes Widergen

Debatt2022-02-21 14:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under förra veckan nåddes vi av Åbro Bryggeris satsning på Sveriges största solpark kopplad till enbart en industri. Solparken kommer vara 10 hektar och möjliggör att Åbro blir självförsörjande på solel. Det är den här typen av satsningar som behövs för att vi ska klara av klimatomställningen. Åbro tänker helt rätt och säkrar elförsörjningen för sig själva, men satsar även för framtidens generationer. Vi vill se fler satsningar av den här typen och även prioriteringar av kommunen. En enskild aktör kan inte ensamt driva klimatomställningen och därför måste kommunen tänka om och tänka nytt för framtiden.

Miljöåtgärder kan stärka Sveriges och Vimmerbys konkurrenskraft och stimulera till jobb och företagande. Genom att gå före i omställningen kan våra företag bli världsledande i att utveckla den teknik och miljöprofil som världen efterfrågar. Vi tror på breda lösningar och investeringar snarare än skattesänkningar för att klara de stora miljöproblemen. Det är den svenska modellen. Därför gläds vi åt när företag som Åbro Bryggeri går före i klimatomställningen med sin solcellsatsning – nu är det upp till kommunen att ta över taktpinnen för att ställa om och bygga för framtiden. 

Hur kan kommunen tänka nytt i kommande investeringar när renoveringar eller nya byggnationer genomförs? Vi vill se en tydligare profilering i dessa frågor. Vi får inte halka efter utan måste ligga i framkant. 

Daniel Nestor
Helen Nilsson
Kenneth Björklund
Socialdemokraterna i Vimmerby