Regionen behöver jobba aktivt för ny kärnkraft

"Sverige behöver ny storskalig så kallad baskraft som är planerbar och oberoende av vädrets makter: behov som kärnkraften uppfyller", skriver Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande på regionala utvecklingsnämnden.

"Sverige behöver ny storskalig så kallad baskraft som är planerbar och oberoende av vädrets makter: behov som kärnkraften uppfyller", skriver Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande på regionala utvecklingsnämnden.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2025-07-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags för regionmajoriteten (S, C och V) att ta ställning i frågan om ny kärnkraft och länets fortsatta utveckling. I snart två mandatperioder har de sagt nej till våra förslag, som syftat till att regionen ska ta en mer aktiv roll i arbetet med att få till stånd ny kärnkraft.

Sverige behöver ny storskalig så kallad baskraft som är planerbar och oberoende av vädrets makter: behov som kärnkraften uppfyller. Elsystemet måste återuppbyggas för att återfå den robusthet som fanns innan kärnkraftsavvecklingen, innan effektbrist och volatila elpriser blev verklighet.

Den moderatledda regeringen arbetar aktivt med en mängd initiativ för att underlätta för ny kärnkraft. Även Oskarshamns kommun tar en aktiv roll i utvecklingen. "Den dag någon vill bygga kärnkraft ska vi stå redo", säger kommunens socialdemokratiska kommunalråd.

Men Region Kalmar län och den rödgröna regionmajoriteten verkar alltjämt vara motståndare till kärnkraft. När vi lyfter frågan får vi alltid svaret att ny kärnkraft uteslutande är en nationell angelägenhet.

I den nya regionala utvecklingsstrategin (RUS) – regionens viktigaste styrdokument som anger den politiska riktningen för de kommande 15 åren – nämns inte ett ord om ny kärnkraft. När energiproduktion diskuteras handlar det enbart om förnybara energikällor. Lika illa är det i regionens nya handlingsplan för en fossilbränslefri region: där vill man inte arbeta för ny kärnkraft, men däremot för ny vindkraft både till havs och på land.

Detta är fullständigt orimligt, särskilt när ett nytt kärnkraftsprogram i Oskarshamn skulle kunna generera tiotusentals arbetstillfällen i regionen och skapa förutsättningar för infrastruktursatsningar, befolkningstillväxt och ökat välstånd.

När de två styrdokumenten ovan behandlas kommer vi Moderater att lägga skarpa förslag om att regionen ska ta sitt ansvar för att skapa förutsättningar för etablering av ny kärnkraft i Kalmar län.

Utan ny kärnkraft riskerar Sverige att drabbas av energifattigdom och minskat välstånd. Det är hög tid för den rödgröna regionmajoriteten att bekänna färg.

Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande, regionala utvecklingsnämnden.