Nedmontering av vården för en redan utsatt grupp

"Personer med varaktig funktionsnedsättning förtjänar bättre", skriver ett antal läkare från Kalmar län i en gemensam debattartikel där man lyfter sin oro för att regionen inte längre kommer att arbeta aktivt för att rekrytera läkare till habiliteringen för vuxna.

"Det är inget annat än en nedmontering av vården för en redan utsatt grupp", skriver flera läkare i en gemensam debattartikel angående att Region Kalmar län inte längre tänker bemanna vuxenhabiliteringen med läkare framöver.

"Det är inget annat än en nedmontering av vården för en redan utsatt grupp", skriver flera läkare i en gemensam debattartikel angående att Region Kalmar län inte längre tänker bemanna vuxenhabiliteringen med läkare framöver.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2023-06-13 05:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personer med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning är en grupp med ofta stort och komplext sjukvårds- och omsorgsbehov. Det innefattar bland annat diagnoser som cerebral pares, svår autism och svår utvecklingsstörning. På flera håll i landet samordnas därför denna patientgrupps hälso- och sjukvård via speciella habiliteringsmottagningar riktade antingen mot barn och unga eller mot vuxna. 

Inom dessa samlas sjukvårdens resurser och professioner för att bistå de drabbade med högkvalitativ vård och samordning av insatser. Personalen som arbetar i denna verksamhet har specialkompetens och får även fördjupad kunskap i att bedöma och behandla personer med olika sorters funktionspåverkan. 

Vården för denna patientgrupp riskerar nu att raseras i Kalmar län. Det har under åren varit svårt att rekrytera läkare till habiliteringen för vuxna i Kalmar. Regionen tänker kasta in handduken och inte längre arbeta aktivt för att rekrytera läkare till habiliteringens vuxenteam. Istället ska läkare inom andra verksamheter och med andra specialistkompetenser, som neurologer, psykiatriker och distriktsläkare, tillgodose dessa patienters hela, komplexa medicinska behov, långt från övriga teamet runt patienten. 

Det är inget annat än en nedmontering av vården för en redan utsatt grupp. Vi som undertecknar denna text arbetar i primärvården och inom psykiatrin. Som för alla våra patienter har vi kompetens att bedöma och handlägga allmänmedicinska respektive psykiatriska hälsoproblem och sjukdomar, även för patienter med medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar, men vi kommer aldrig att kunna kompensera för en fast läkarkontakt med specialkompetens i funktionsbedömningar och habiliteringsmedicin.

Att regionledningen överger målsättningen att en fast läkarkontakt ska finnas på vuxenhabiliteringen är ett beslut som kommer att drabba en av samhällets mest utsatta grupper. Dessa personer förtjänar bättre. Vi i regionen kan bättre! 

Annica Sjötång, psykiatriker Västervik

Erik Stomrud, distriktsläkare Emmaboda

Kristina Nilsson, distriktsläkare Torsås

Åsa Persson, distriktsläkare Emmaboda

Samtliga förtroendevalda i Kalmar läns läkarförening