Regeringens löften hjÀlper inte ukrainare i akut nöd

Det Àr tyvÀrr tydligt att vi nu har bÄde en regering och ett största oppositionsparti som inte har nÄgot som helst intresse av att Sverige ska vara ett möjligt land för mÀnniskor pÄ flykt. Detta trots att antalet mÀnniskor pÄ flykt i vÀrlden fortsÀtter att öka.

Snart har det gÄtt tvÄ Är sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. De som flytt till Sverige mÄste fÄ bÀttre villkor nu, inte i slutet av Äret, skriver IM:s generalsekreterare Martin NihlgÄrd.

Snart har det gÄtt tvÄ Är sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. De som flytt till Sverige mÄste fÄ bÀttre villkor nu, inte i slutet av Äret, skriver IM:s generalsekreterare Martin NihlgÄrd.

Foto: Privat

Debatt2024-02-07 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I stĂ€llet lĂ€ggs all kraft pĂ„ att svartmĂ„la mĂ€nniskor med annan bakgrund Ă€n svensk. De utmĂ„las som hot, som kriminella, som fuskare, som en belastning och som att de inte vill ta ansvar för sitt nya hemland. 

Om mĂ€nniskor frĂ„n Ukraina pratar man fortfarande bĂ€ttre, men Ă€ven behandlingen av dem lĂ€mnar mycket kvar att önska. 

PĂ„ IM gör vi inte skillnad pĂ„ mĂ€nniskor och mĂ€nniskor, vi beklagar hur mĂ€nniskor pĂ„ flykt behandlas i Sverige idag oavsett ursprung. NĂ€r det gĂ€ller andra grupper kĂ€nns det hopplöst att ens tro pĂ„ nĂ„gon förĂ€ndring i det rĂ„dande politiska klimatet, men vad gĂ€ller ukrainare pratar i alla fall regeringen pĂ„ ett annat sĂ€tt. Men agerar dessvĂ€rre alltför senfĂ€rdigt. 

Massflyktsdirektivet var viktigt i början av kriget. Nu efter snart tvĂ„ Ă€r det inte lĂ€ngre en hĂ„llbar lösning. Ukrainare tvingas överleva pĂ„ en dagersĂ€ttning pĂ„ 71 kronor. Direktivet ger bara rĂ€tt till akut sjuk- och tandvĂ„rd och vĂ„rd som ej kan vĂ€nta.  

De med tillfĂ€lliga uppehĂ„llstillstĂ„nd enligt massflyktsdirektivet fĂ„r inte heller nĂ„got personnummer. Det stĂ€ller till det nĂ€r de söker jobb, lĂ€genhet eller utbildning eller nĂ€r de behöver göra bankĂ€renden online eller följa sina barns utveckling i skolans plattformar.   

De kan inte ta studielĂ„n, och om de lyckas ordna jobb fĂ„r de inte det skyddsnĂ€t andra skattebetalare fĂ„r om de sedan skulle hamna i arbetslöshet. 

Nu har regeringen presenterat ett lagförslag som innebĂ€r bĂ€ttre villkor för ukrainare. Det Ă€r bra. Men – detta blir förmodligen verklighet först i slutet av Ă„ret.  
Det hĂ„ller inte. Ukrainare i Sverige lever i fattigdom och nöd hĂ€r och nu. 

Sverige Àr i nordisk jÀmförelse sÀmst i klassen nÀr det gÀller villkoren för ukrainare, villkor som borde ha förbÀttrats för lÀnge sedan. De mÀnniskor som tvingats hit av Putins krig ska inte behöva uppleva nöd och svÄr stress ett Är till.

  Vi krĂ€ver att regeringen agerar nu. Den bör hitta akuta lösningar och:  

  • Genast höja den katastrofalt lĂ„ga dagersĂ€ttningen pĂ„ 71 kronor. Ukrainare i Sverige ska inte tvingas köa till sig mat och klĂ€der. 
  • Ge ukrainare möjlighet att söka permanent uppehĂ„llstillstĂ„nd.  
  • Redan nu se till att ukrainare fĂ„r personnummer och rĂ€tt till vĂ„rd och CSN-studier. 

 Texten har uppdaterats efter migrationsministerns besked om lagörslag med bĂ€ttre villkor.