Prova en vit jul för barnens skull

Vi har alla levt ett mycket annorlunda liv under 2020. Inte mycket är sig likt och det ser inte ut att ändra sig den närmaste tiden. Ensamhet och isolering som är påtvingad gör att vi lätt tappar orken och hoppet.

Julsnapsen är ett måste på mångas julbord. Men varför inte prova att avstå i år, för att julen ska bli trevlig för hela familjen, tycker skribenten.

Julsnapsen är ett måste på mångas julbord. Men varför inte prova att avstå i år, för att julen ska bli trevlig för hela familjen, tycker skribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2020-12-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi löser det på olika sätt utifrån våra möjligheter. Tyvärr så är det många som inte klarar det utan använder sig av olika droger för att orka. Alkoholen är en drog som ställer till mycket elände, det vet vi sedan tidigare. I alkoholens spår följer försämrat omdöme som ofta leder till att man glömmer bort de råd och rekommendationer som vi fått från olika myndigheter och regeringen. Ibland kan det vara svårt att hänga med för de ändras ofta, och det ser olika ut i våra regioner. Immunförsvaret blir försämrat av alkohol, inte bara för corona utan även vanlig vinterförkylning och andra smittsamma sjukdomar. Misshandeln ökar både fysiskt och psykiskt.

Nu närmar sig julen, barnens högtid, vi vet att alkoholkonsumtionen ökar under jul och nyår. Misshandel blir vanligare och ofta i barnens närhet. För många barn är julen glädje och förväntan, men för alldeles för många barn innebär den rädsla och fruktan istället.

Tänk på barnen och välj en VIT JUL avstå från alkohol under jul och nyår, prova en vit vecka eller månad för din egen skull, men också för dina nära och kära.

Vi önskar er alla en fridfull jul och ett gott nytt år.