Privat skogsÀgande för lÄngsiktig hÄllbarhet

Just nu pÄgÄr en intensiv debatt om skogens framtid.

Karin Bonde, Mellersta Götalands JordÀgareförening, gör en mÀtning i sin skog med ett sÄ kallat relaskop som anvÀnds för att uppskatta hur mycket skog som finns i ett bestÄnd. Med den kunskapen kan man berÀkna tillvÀxt och sÄ smÄningom veta nÀr det Àr dags för avverkning.

Karin Bonde, Mellersta Götalands JordÀgareförening, gör en mÀtning i sin skog med ett sÄ kallat relaskop som anvÀnds för att uppskatta hur mycket skog som finns i ett bestÄnd. Med den kunskapen kan man berÀkna tillvÀxt och sÄ smÄningom veta nÀr det Àr dags för avverkning.

Foto: Privat

Debatt2021-05-15 05:51
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För den stora allmÀnheten Àr skogen en del av Sverige, nÄgot vi alla med sjÀlvklarhet ska kunna ta del av. Det Àr en plats dÀr man kan vandra, springa, njuta av en picknick med familj och vÀnner eller ett skogsbad i tystnad. DÀrtill Àr skogen grunden till vÄrt vÀlstÄnd, ryggraden i vÄr ekonomi, basen för en levande landsbygd.

Debatten blir, som sĂ„ ofta, en smutskastning mellan tvĂ„ lĂ€ger som vĂ€ljer att tolka fakta pĂ„ olika vis. I en bransch dĂ€r alla Ă€r överens om att förnybara resurser Ă€r bĂ€ttre Ă€n de icke förnybara Ă€r forskarvĂ€rlden delad i vad som Ă€r sanning om det bĂ€sta för miljön – en helt orörd skog eller en som förvaltas aktivt efter gĂ€llande regler.

VĂ„r förhoppning Ă€r att du, liksom vi, vill att skogen ska fortsĂ€tta vara en plats som ger en grund för social, ekologisk och ekonomisk hĂ„llbarhet. Det vill sĂ€ga att man kan fortsĂ€tta bedriva ett aktivt friluftsliv i en skog dĂ€r biologisk mĂ„ngfald samsas med skogsbruk som ger en god ekonomi Ă„t Ă€garen, det lokala samhĂ€llet och Sverige som helhet. 

Sveriges JordĂ€gareförbund och vĂ„r regionala förening Mellersta Götalands JordĂ€gareförening bestĂ„r av privata jord- och skogsĂ€gare. I vĂ„rt land finns ungefĂ€r 320 000 privata skogsĂ€gare. Cirka 75 procent av landets skog Ă€gs antingen genom enskilt Ă€gande eller privata aktiebolag. VĂ„ra medlemmar Ă€r privatpersoner som sköter sin skog efter eget huvud och hjĂ€rta och följer de regler som staten satt upp. Ofta avlöser den ena generationen den andra, det den ena planterar skördar den andra för att sedan plantera nytt och lĂ„ta en tredje generation bruka vidare. 

Naturen Ă€r levande. Vi kan enkelt följa en Ă„rscykel pĂ„ en Ă„ker dĂ€r man sĂ„r och ser hur det som vĂ€xer under sommaren skördas pĂ„ hösten för att skickas till kvarnar och vidare till butik.  TrĂ€den tar lĂ€ngre tid pĂ„ sig med en livscykel pĂ„ 60-80 Ă„r. DĂ€rför upplevs förĂ€ndringen sĂ„ mycket större nĂ€r ett omrĂ„de gĂ„r frĂ„n pelarskog till ny plantering och skogspromenaden ser annorlunda ut. TrĂ€den har blivit virke som ska anvĂ€ndas till husbygge, klĂ€der, blöjor, munskydd –  listan Ă€r lĂ„ng. 

Vi som arbetar med och i skogen Ă€lskar vĂ„r skog och vill se den vĂ€xa bĂ„de för att den Ă€r vacker och för att den Ă€r en del av vĂ„r lön. Vi gör det med hĂ€nsyn till skogens arter, kulturmiljöer och friluftsliv. Vi gör det för lönsamhet och för att vĂ„ra barn ska ta vid dĂ€r vi slutar. Vid avverkning sparar skogsĂ€gare frivilligt fem procent av sin mark och tar i genomsnitt 10 procent extra hĂ€nsyn, till exempel för vattendrag eller vĂ€rdefulla omrĂ„den i skogen. Det Ă€r bra för den biologiska mĂ„ngfalden. (KĂ€lla: SCB och Riksskogstaxeringen.) 

Vi ser med oro pĂ„ hur den politiska kartan flyttas Ă„t en mer och mer statligt förvaltad skog. Hur ideella intressen kan styra över företagande genom regler som formulerats av dem som inte ser den hĂ„llbara helheten. LivslĂ„ng Ă€garkunskap körs över av politiker som vart fjĂ€rde Ă„r behöver vara tillrĂ€ckligt populĂ€ra för att vĂ€ljas om. Nya propĂ„er kommer bĂ„de frĂ„n vĂ„r egen regering och frĂ„n EU. 

Ta med dig en vidgad vy nÀsta gÄng du ger dig ut i naturen. LÄt oss markÀgare fortsÀtta bedriva en livskraftig ekonomisk verksamhet pÄ landsbygden och i kommande generationer kunna vÄrda skogen med lÄngsiktig hÄllbarhet, bÄde social, ekologisk och ekonomisk.