Politikerna talar visst med varandra

En vän frågade mig varför politiker inte talar med Sverigedemokraterna. Ebba Busch Thor får på pälsen för att ha lunchat med Jimmie Åkesson. Ulf Kristersson får äta upp sina gamla löften att inte tala med SD.

"Stefan får prata med Jonas hur mycket han vill, utan att fråga Annie om lov", menar skribenten som torr att politikerna visst pratar med varandra, även om de inte alltid är överens.

"Stefan får prata med Jonas hur mycket han vill, utan att fråga Annie om lov", menar skribenten som torr att politikerna visst pratar med varandra, även om de inte alltid är överens.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Debatt2019-12-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag svarade som det är, att alla politiker talar med SD. Det gör de på utlysta sammanträden i riksdag, regioner och kommuner. Övrig tid är man privatperson, med politiska uppdrag. Även när man dricker kaffe med talmannen. Ebba och Ulf får träffa Jimmie och hans vänner. Stefan får prata med Jonas hur mycket han vill, utan att be Annie om lov.

Decemberöverenskommelsen höll inte måttet. Frågan är om JA-avtalet också är ogiltigt. Avtalet stämmer inte med grundlagens krav på föreningsfrihet, likabehandling och opartiskhet. Avtalsvillkoret att V inte skulle ha något inflytande har spruckit. Deras hot om misstroende mot Eva Nordmark i riksdagen gjorde att regeringen ändrade sig. Därmed spräcktes avtalet. 

Landet ska styras med beslut av folkvalda i demokratiska församlingar. Inte med underliga avtal i 73 punkter. Avtal med oskäliga villkor är ogiltiga. För kommuner gäller att den som vill påverka politiken kan göra det på valdagen. Den som valts till politiska uppdrag kan påverka beslut på sammanträde i fullmäktige, styrelse och nämnder. Utanför sammanträde är man medborgare. All makt utgår från folket och EU.

Läs mer om