Att få experimentera är viktigt för att väcka ungas intresse för kemi och naturvetenskap, men i många skolor saknas både utrustning och resurser. Därför behöver regeringen införa ett riktat statsbidrag på totalt 662 miljoner kronor – en Labb-peng – så att Kalmar läns lärare och högstadieelever får cirka 15 öronmärkta miljoner kronor att labba för.
Inom de kommande åren behövs tusentals nya forskarutbildade och högskoleutbildade till industrin, särskilt inom kemiindustrin. Och behoven ser inte heller ut att avta på längre sikt. Men under de senaste åren har det blivit allt svårare för företagen att hitta den kompetens de behöver.
IKEM, bransch- och arbetsgivarorganisationen för innovations- och kemiindustrin, har genomfört en undersökning som visar att 7 av 10 kemirelaterade industrier har svårt att rekrytera rätt kompetenser. Det är ett stort problem om kemiindustrin, som ligger tidigt i värdekedjan och det industriella ekosystemet, har svårt att rekrytera. I förlängningen bromsar det hela industrins gröna omställning och slår mot Sveriges konkurrenskraft och resiliens. Bara i Kalmar län har vi 49 medlemsföretag i branschen, och tillsammans sysselsätter de 1 030 personer.
För att Sverige ska fortsätta konkurrera som innovativ industrination krävs att eleverna som går i högstadiet i dag väljer naturvetenskapliga och tekniska utbildningar i framtiden. Dessvärre visar undersökningar att elevernas intresse och självförtroende i dessa ämnen minskar redan i grundskolan.
IKEM har låtit genomföra en enkät bland grundskollärare i kemi. Resultatet är entydigt: experiment och laborationer är det viktigaste verktyget för att väcka elevers intresse för kemi. Samtidigt vittnar lärarna om stora hinder i undervisningen såsom bristfällig tillgång till utrustning, kemikalier och tillgång till fullgoda kemisalar. Tiden räcker heller inte till för planering, säkerhet och genomförande av experiment. Lärarna saknar helt enkelt förutsättningarna för att ge alla elever den kemiundervisning de har rätt till.
Därför måste regeringen införa en Labb-peng, öronmärkta resurser för att täcka de behov som lärarna själva lyft fram. Enligt Skolverket finns cirka 8300 högstadieelever i Kalmar län. Labb-pengen, som vi kallar den, skulle ge 1 780 kronor per elev. Totalt handlar det om cirka 15 miljoner kronor till länet.
Vi uppmanar länets riksdagspolitiker att agera – ge skolorna i Kalmar län möjlighet att köpa in den utrustning som krävs och se till att fler elever får en undervisning som väcker nyfikenhet för naturvetenskap.
Jessica Sjönell, expert på utbildningspolitik, IKEM
Jonas Hagelqvist, vd, IKEM