Ordning och reda i invandringspolitiken

Gudrun Brunegård (KD).

Gudrun Brunegård (KD).

Foto: Riksdagen

Debatt2025-05-02 06:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Karin Helmerssons (C) debattartikel Låt våra länsbor stanna!

Först vill jag uttrycka min medkänsla med enskilda fall med personer som kommit till vårt län, undan krig, förtryck och dåliga levnadsförhållanden, och som nu inte får sina uppehållstillstånd förlängda, trots att de anpassat sig väl, lärt sig språket och fått jobb. 

Vårt läns befolkningstal har länge hållits uppe genom stor invandring, medan födelsetalen legat lägre än dödstalen. Men den invandringspolitik Centerpartiet längtar tillbaka till är inte en hållbar lösning på sikt. 

Det går inte att, som Centerpartiet, blunda för baksidorna av okontrollerad invandring. Vi måste bli mycket bättre på att integrera dem som kommit till vårt land. Allt för många har fastnat i bidragsberoende och utanförskap. Tidigare socialförsäkringssystem har inte gett tillräckligt stark drivkraft till anpassning och egenförsörjning. I vissa områden råder helt andra värderingar än de svenska. Stark social kontroll håller nyanlända kvar i det gamla landets värderingar. Kvinnor kan trakasseras om de inte bär slöja. Deras rörelsefrihet begränsas och de får inte umgås med vem de vill. Vi ser också hur den grova gängkriminaliteten har ökat.

Centerpartiet hyllar reformer som sågats av en enig expertkår. Arbetskraftsinvandrare har utnyttjats av skrupellösa företag till underbetalda löner och har inhysts under odrägliga förhållanden. Spårbytet har kantats av missbruk. Många gör sitt yttersta för att lära sig språket, utbilda sig, börja jobba och bidra till samhälle, men inte alla är skötsamma. Vi behöver hantera integrationen av alla dem som kommit till Sverige. Den förändrade preskriptionstiden behövs för att personer utan asylskäl ska lämna Sverige under ett antal år innan de åter kan ansöka om asyl. Det måste det råda ordning och reda i svensk invandringspolitik. Regelverk ska inte ignoreras. 

Med detta sagt vill jag understryka att det pågår ständiga samtal och överläggningar, både inom partigrupperna och mellan dem, omkring hur invandringsfrågorna ska hanteras och avgränsas. Det borde vara tydligare med undantag för arbetskraftsinvandring inom bristyrken, där lönenivåerna sällan kommer upp i den fastställda riktlinjen, särskilt om arbetsgivaren kan intyga att den anställde på allvar behövs för att få arbetet att fungera. 

Detsamma gäller även konvertiter och apostater, som riskerar dödsstraff i hemlandet, en grupp som jag inte sett Centerpartiet bekymra sig så värst mycket om.

Gudrun Brunegård, Riksdagsledamot (KD)