Onödigt dyrt avtal för projektorer

Tills nu har projektorer i skolan varit en okomplicerad affär: De köps in vid behov, och används tills de går sönder. Det finns projektorer som har använts i femton år och fortfarande fungerar prickfritt i klassrummen.

Avtalet kring projektorer är onödigt kostsamt för kommunen, tycker signaturen "Skolpersonal".

Avtalet kring projektorer är onödigt kostsamt för kommunen, tycker signaturen "Skolpersonal".

Foto: Andreas Hillergren/TT

Debatt2020-10-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men säg den glädje som varar för evigt. Vimmerby kommun har nu tecknat ett nytt avtal kring projektorer. Dessa kommer i framtiden inte att ägas av kommunen utan leasas av Itsam. Genom detta avtal tillkommer bland annat en obligatorisk supportkostnad med 93 kronor per projektor. Skolorna i kommunen har cirka en projektor per klassrum. Vi kommer därför fort upp i över 100 000 kronor per år bara i supportkostnader– för projektorer!

Och vem har någonsin behövt support för en projektor? Projektorn har en på- och av- knapp. Den behöver på sin höjd byta en lampa då och då. För över 100 000 kronor per år kan vi hellre deltidsanställa en lärare som även kan ha i sitt uppdrag att supporta projektorer om det någonsin behövs.

Det har ännu inte specificerats vad själva leasingkostnaden kommer att bli. Men det lär bli bra mycket dyrare än att använda projektorerna tills de är utslitna. Kostnaderna ökade markant när kommunen ingick ett liknande, mycket kritiserat avtal kring datorer för några år sedan.

Man undrar också över hållbarhetstänket. Med det nya leasingavtalet ska varje projektor bytas ut efter tre år. Kommunens hållbarhetspolicy verkar ha legat inlåst i en skrivbordslåda när det här beslutet togs.

Uppenbart kommer leasingen av projektorer att leda till ökade kostnader för verksamheterna.

Varför tecknar kommunen avtal utan att ta reda på verksamheternas faktiska behov?

Kommer skolorna att få pengar för att täcka de ökade kostnaderna för support och leasing?

Varför fortsätter kommunen att gå in i dyra support- och leasingavtal efter all kritik?

Vad blir nästa oönskade utgift som skolorna åläggs – leasing- och supportavtal för mikrovågsugnar? Skolbänkar? Mjölkautomater?