Snabba beslut utan förankring – återigen

När man lägger fram förslag om ett så stort beslut som att låta sin räddningstjänst uppgå i ett kommunalförbund ska ansvariga politiker genom tjänstemännen se till att nödvändiga underlag finns, anser oppositionen i Kinda.

Oppositionen tycker det är dags att dra i nödbromsen efter vad de menar ytterligare ett snabbt beslut utan att ta in argument från de som har sakkunskap.

Oppositionen tycker det är dags att dra i nödbromsen efter vad de menar ytterligare ett snabbt beslut utan att ta in argument från de som har sakkunskap.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-02-25 14:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid senaste sammanträdet i samhällsbyggnadsnämnden lade Liberalerna, Centern och Moderaterna fram ett förslag till beslut att Kinda ska ansöka om medlemskap i kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland. Detta med bristfälliga underlag, kortfattade konsekvensanalyser, lösa och tillrättalagda påståenden och helt utan remissförfarande till civilsamhället och näringslivet. Ärendet återremitterades på initiativ från Socialdemokraterna med stöd av oss övriga då flera stora frågetecken kvarstår.

Ett medlemskap i RTÖG skulle få ett antal konsekvenser på olika områden. Organisatoriskt, ekonomiskt, arbetsmiljömässigt samt gällande beslutsfattande och därmed tillhörande effektivitet. Liberalerna, Centern och Moderaterna driver detta helt utan att ge samtliga fullmäktiges partier möjlighet att ta del av planerna – och utan transparens mot medborgare och näringsliv. 

Är det så vi vill att Kinda kommun ska drivas? Lite lagom odemokratiskt och så där på en höft, ta beslut snabbt och utan dialog eller nödvändig information? Det finns ett stort antal exempel på hur man från L, C och M väljer att trampa på utan rimliga underlag, utan förankring, utan transparens och utan dialog. Campingen i Horn, Köket i Horn, byte av placering av nya skolan i Rimforsa, MK Kindas avtal och Stationsområdet i Kisa är några exempel.

Det är beklämmande att vi politiker inför beslut av denna dignitet förväntas att antingen fatta beslut i okunskap utan nödvändiga underlag, eller helt enkelt införskaffa oss kunskaper genom egen efterforskning. Vi oppositionspartier är tyvärr inte helt förvånade.

När man lägger fram förslag om ett så stort beslut som att låta sin räddningstjänst uppgå i ett kommunalförbund ska ansvariga politiker genom tjänstemännen se till att nödvändiga underlag finns, att risk- och sårbarhetsanalyser värda namnet tas fram och att remisser går ut till samtliga partier, civilsamhället och näringslivet. Inget av detta har gjorts! 

Arbetet har letts av förvaltningen, och möjligen nämndordförande, utan att ta rimlig hänsyn till den information och argumentation de för verksamheten ansvariga tjänstemännen framfört. Varför vill man inte väga in och ta med tunga argument från verksamhetsledningen och våra deltidsbrandmän? Kanske borde man lyssna på sakkunskapen och väga in deras analyser istället för att hålla dem utanför?