Natomedlemskapet har gjort Sverige säkrare

Sverige är idag ett säkrare land än vi var i förra veckan. Att den svenska flaggan hissas utanför Nato-högkvarteret i Bryssel är historiskt. Vi har kommit hem till våra närmsta grannländers samarbete för fred och frihet, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) och Marie Nicholson, riksdagsledamot (M).

Att svenska flaggan nu hissas utanför Natos högkvarter är en viktig symbol för att Sverige har blivit ett säkrare land, menar skribenterna.

Att svenska flaggan nu hissas utanför Natos högkvarter är en viktig symbol för att Sverige har blivit ett säkrare land, menar skribenterna.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Debatt2024-03-11 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en allt farligare omvärld. Vår säkerhet och våra värderingar utmanas av auktoritära krafter, både i vår absoluta närhet och i andra delar av världen. Moderaterna har konsekvent hållit kursen och visat ledarskap för Sverige. Nu är Sverige en del av det mest centrala samarbetet för säkerhet i vårt närområde.  

För ett land som har en lång och stolt historia av internationellt engagemang, i FN sedan 1946 och i EU sedan 1995, är detta en naturlig utveckling. Vi moderater blev officiellt för ett Natomedlemskap 2003. Sedan dess har vi steg för steg arbetat för att föra Sverige in i Nato. Vi har successivt blivit fler.

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina och inledde ett brutalt krig som fortfarande pågår. Det blev en väckarklocka för många i Sverige. Partier som alltid varit emot Nato började inse värdet av försvarsalliansen som garanten för vår säkerhet. Sverige behöver konkreta försvarsgarantier som bara ett Natomedlemskap kan ge. I dag gläds vi av att en bred majoritet i riksdagen står bakom ett svenskt medlemskap. Det är viktigt att ta fasta på, särskilt när vi nu testas som land.

Sveriges säkerhet är nära kopplad till utvecklingen i vår omvärld. Sedan regeringen tillträdde har vårt uppdrag varit tydligt – vi ska leda Sverige in i Nato, etablera oss som ett starkt medlemsland, och rusta vårt försvar. Försvaret får en historiskt stor satsning och når redan i år upp till över två procent av BNP i anslag. Vi rustar upp och dubblar de svenska försvarsanslagen. Det visar att vi inte bara förväntar oss att få hjälp – vi är också beredda att hjälpa våra allierade. Under parollen en för alla, alla för en är Sverige i dag ett tryggare land än vi var i går.

Vi ansluter oss till ett försvarssamarbete som varit framgångsrikt i snart 75 år. Våra grannar är redan medlemmar – Danmark, Norge och Island sedan 1949. Tyskland blev medlemmar 1955, Polen gick med 1999 Estland, Lettland och Litauen är medlemmar sedan 2004. Nu var det dags för Finland och Sverige.

Att den svenska flaggan hänger vid Natos högkvarter, tillsammans med de 31 andra medlemsländernas flaggor, visar att ihärdigt arbete lönar sig. Vi samarbetar med länder som delar våra grundläggande värderingar och som vill skydda våra grundläggande intressen. Vi förblir Sverige, men vårt land har blivit tryggare och säkrare i en svår tid.