(S): Vi listar årets värsta regeringsfiaskon

Bensinpris, elstöd, klimatpolitik, barnkernas vinster och kunskapsraset i skolan – det är S-debattörernas förslag på det de anser hamnar i topp fem över regeringens misslyckanden under det gångna året.

Två av länets socialdemokratiska riksdagsledamöter, Laila Naraghi och Tomas Kronståhl, pekar ut det de anser toppar listan över "årets regeringsfiaskon".

Två av länets socialdemokratiska riksdagsledamöter, Laila Naraghi och Tomas Kronståhl, pekar ut det de anser toppar listan över "årets regeringsfiaskon".

Foto: Jimmy Karlsson, arkiv

Debatt2023-12-19 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behöver du en jullek för hela familjen? Vi föreslår att ni provar att lista "Topp fem – regeringsfiaskon 2023!" Kanske finns det roligare och mer upplyftande aktiviteter, men när väl julklappspelet, charader och viskleken avhandlats kanske nöden inte har någon lag. 

Här kommer våra förslag på årets topp fem:

  1. Bensinsbluffen. Hur mycket billigare var det bensinen eller dieseln skulle bli med den SD-stödda regeringen? Det är frågan regeringen själv hoppas att ingen minns. Det var faktiskt 10 kronor per liter och till slut blev det bara några ören i sänkningar som kan tillskrivas regeringen. 
  2. Ellögnen. Elstödet, som skulle varit ett högkostnadsskydd enligt den SD-stödda regeringens vallöften, kom flera månader för sent, handlades felaktigt så enskilda firmor fick stöd avsett för hushåll och riktade sig inte till dem som allra mest behövde det. 
  3. Klimatpolitikkatastrofen. Budgeten för miljö och klimat har slaktats, samtidigt som den SD-stödda regeringen räknar med att öka utsläppen. Sänkta ambitioner och likgiltighet inför satta mål kännetecknar den här regeringen, men det har en stor effekt för oss alla. Med sina sänkta ambitioner minskar regeringen möjligheterna till liv, hälsa, matförsörjning, stabil ekonomi, rent vatten, friska skogar och mycket mer.
  4. Försvaret av bankernas övervinster. Svenska folket kämpar med att få ekonomin att gå ihop i ett väldigt tufft läge. Samtidigt gör bankerna övervinster på deras bekostnad. Socialdemokraterna har föreslagit en bankskatt på övervinsterna där pengarna skulle gå tillbaka till hushållen. Detta säger regeringen nej till. 
  5.  Skolkaos och kunskapskollaps. Att regeringen på lite mer än ett år skulle lyckats med några stora framgångar inom skolområdet är det kanske ingen som trott, men när PISA-resultaten, som nyligen presenterades, visar att kunskapsnivåerna hos elever sjunker borde regeringen bli orolig på riktigt. Marknadsskolan skickar skattepengar, som borde gå till elevernas utbildning, till aktieägarna. När ska regeringen förstå att marknadsskolans glädjebetyg och vinstjakt inte gynnar barnen som luras på utbildning och framtid? 

Det var en hård kamp på denna lista. Några fiaskon, som hade kunnat vara med på listan och ändå bör nämnas, är exempelvis hanteringen av NATO-ansökan, de framtvingade nedskärningarna inom välfärden, politiseringen av oberoende tjänstepersoners löner, och slakten av landets folkhögskolor. 

Det är tydligt att den SD-stödda regeringen inte lyckas genomföra en tydlig politik för framtiden. I stället är den som tillfångatagen av Tidöavtalet. Att den redan är så pass illa ute att det vägledande dokumentet måste arbetas om till Tidöavtalet 2.0 ger en fingervisning om vad regeringen själv tycker om det den åstadkommit. Om tidigare resultat är en indikation på framtida sådana så är vi nog många som bävar för detta Tidöavtal 2.0. 

Vi kan bara hoppas att det går bättre nästa år, eller att vi så snart som möjligt får en regeringsduglig regering.