"Medborgarna blir behandlade som mindre vetande"

"Politiker och tjänstemän i Kinda bryr sig inte om vad medborgarna tycker. Samrådsredogörelsen om detaljplanen för Hackel är en beklämmande läsning", menar MP i Kinda när det gäller planerna på nybyggnation av skola i det omdiskuterade Hackelområdet i Rimforsa.

Politikern Claes Brandén (MP) är en av de personer som är kritisk till en ny skola på Hackel.

Politikern Claes Brandén (MP) är en av de personer som är kritisk till en ny skola på Hackel.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Debatt2021-06-28 20:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Engagerade och kunniga medborgare har kommenterat och ifrågasatt den på väsentliga punkter, men svaren som ges är försvar och försvar. Inte någon viktig punkt har man givit efter på. ”De ä bovägga deräkt”. Medborgarna blir behandlade som mindre vetande. Jag kan förstå Boverkets intentioner om hur viktig medborgardialogen är. Det vi nu ser är ett slöseri med medborgarnas kunskap, erfarenhet och engagemang. Vi måste ändra metodik annars får vi väldigt många mot oss som har skett i bland annat Horn när det gäller campingen, köket och skolbuss till Vimmerby.

Ni har medgivit att början av Hackelprocessen inte var bra, så ta konsekvenserna av det och för en dialog med medborgarna. Gör om och gör rätt! Vi kan bara ana vad resultatet blir om man inte går medborgarna till mötes på något sätt: politikerförakt, brist på tillit och minskat förtroende för politiker och tjänstemän. Vi har en fantastisk möjlighet att stimulera medborgare att engagera sig mer i politiken i Kinda – om vi bjuder upp till samspel.

Detaljplanen Hackel 9:5 röstades igenom i samhällsbyggnadsnämnden trots att vi inte fick svar på:

- Hur en lösning av korsningen Industrivägen-Ulrikavägen för en säker och trygg skolväg skulle kunna se ut.

- Det finns inte någon riskanalys presenterad som handlar om skolans närhet till båthamnen och järnvägen. Sönderklippta nät påträffas ibland.

- Vi fick inte veta om det finns föroreningar under asfalten på den eventuella skolgården. Undersökning ej gjord.

- Det fanns inte någon barnkonsekvensanalys gjord. Boverket skriver: ”Syftet med en barnkonsekvensanalys är att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslutsfattandet inom en verksamhet”. Det är barnen som är experterna och det är barnen som ska tillfrågas.

- Det finns inte någon seriös jämförelse mellan naturområdena vid Björksund och Hackel ur utomhuspedagogiskt perspektiv och för fritids verksamhet. Svaret som gavs var att enligt de nationella riktlinjerna finns inget krav att skolan behöver ligga intill ett naturområde?Nej, det är riktigt, men det kanske ger en god förutsättning för skolan och en konkurrensfördel.

Vi berömmer oss av att vara en naturkommun och på kommunens turisthemsida Upplev Sjöriket Kinda står att läsa ”Låt dig inspireras av den rena naturkraften i Kinda.” 

Ett utmärkt motto för Rimforsa skola.