Markera Nordens dag med lokal flaggning

Den 23 mars firas Nordens dag. Denna dag markerar dagen då den officiella nordiska överenskommelsen Helsingforsavtalet undertecknades 1962. 

Lokalavdelningen för Föreningen Norden i Vimmerby uppmanar till nordisk flaggning den 23 mars, för att manifestera vikten av nordiskt samarbete.

Lokalavdelningen för Föreningen Norden i Vimmerby uppmanar till nordisk flaggning den 23 mars, för att manifestera vikten av nordiskt samarbete.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-03-22 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Nordens dag vill vi uppmärksamma vikten av att de nordiska länderna jobbar tillsammans för lösa gemensamma samhällsutmaningar samt att vi lokalt visar stöd för den nordiska sammanhållningen genom flaggning. 

Nordens betydelse för Sveriges ekonomiska välfärd och sociala trygghet kan inte underskattas och nära en tredjedel av Sveriges befolkning har en nära relation till ett annat nordiskt land. Var tionde svensk har någon gång också bott i ett annat nordiskt land. Att uppmärksamma och fira det nordiska samarbete är därför en nationell angelägenhet. 

De nordiska länderna står varandra mycket nära. Liksom syskon liknar vi varandra. Vi lever på liknande sätt, både inom välfärd, sociala normer och kulturella uttryck. Vi gnabbas med varandra i många olika frågor och debatter men om samma frågeställningar. Vi vill liksom syskon i en familj vara bäst och vinna över varandra. 

I Norden är varje land litet var för sig, men tillsammans är vi starka. För bara några år sedan beslöt de nordiska statsministrarna en vision att ”Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030”.

Så för att syskonen i den nordiska familjen ska kunna hitta en konstruktiv väg framåt är vårt förslag en nordisk familjeterapi. Vi måste lära att lyssna på varandra. Ta lärdom av varandra. Hitta gemensam väg ur pandemin som en familj igen. Återupprätta tilliten. Och förstå och sätta värde på varandras olikheter mot ett gemensamt nordiskt ”familjesamarbete”. 

För att visa stöd för det nordiska samarbetet har vi uppmanat staden att flagga nordiskt den 23 mars. Samma sak har de övriga 80 lokalavdelningarna i Föreningen Norden gjort. Vi behöver en nationell uppslutning för att uppmärksamma värdet av nordiskt samarbete och vikten av att utveckla Norden till världens bästa region att bo, leva och arbeta i. 

Utifrån ovanstående har Föreningen Nordens generalsekreterare, Josefin Carlring, sammanfattat nu nödvändiga åtgärder, enligt följande:

* Sverige föregår med gott exempel och omvärderar beslutet om gränsstängning mot Norge eller tydligare motiverar nyttan med beslut om stängd gräns länderna emellan.

* De nordiska regeringarna börjar kommunicera tydligt och gemensamt, eventuella gränsstängningar måste ske i nordiskt samförstånd. 

* De nordiska regeringarna låter Nordiska Ministerrådet agera krisorgan i Norden med uppgift att arbeta både proaktivt, samordnande och kommunikativt under kriser.