Lucia ger ljus i mörkret för utsatta flickor

En ung flicka blev bortlovad i Àktenskap till en Àldre man. NÀr hon vÀgrade utsattes hon för grovt vÄld, hot och krÀnkningar innan hon till slut mördades. Hon blev tjugo Är gammal. Hennes namn var Lucia. Nu pÄ söndag firar vi hennes minne.

Lucias öde var inte unikt för hennes tid. Fortfarande gifts unga kvinnor runtom i vÀrlden bort mot sin vilja, och mÄnga kvinnor fÄr utstÄ hot och vÄld.

Lucias öde var inte unikt för hennes tid. Fortfarande gifts unga kvinnor runtom i vÀrlden bort mot sin vilja, och mÄnga kvinnor fÄr utstÄ hot och vÄld.

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Debatt2020-12-13 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r mer Ă€n sjuttonhundra Ă„r sedan Lucia dödades men hennes öde tillhör inte det förgĂ„ngna. Varje dag gifts fler Ă€n 30 000 flickor runt om i vĂ€rlden bort i ung Ă„lder. Flickor som likt Lucia utifrĂ„n normer och traditioner utsĂ€tts för övergrepp och vars liv fysiskt och psykiskt begrĂ€nsas.

I början av Ă„ret lamslogs stora delar av vĂ€rlden av covid-19-pandemin. SamhĂ€llen stĂ€ngdes ned för att skydda befolkningen – men könsrelaterat vĂ„ld gĂ„r inte i karantĂ€n. För mĂ„nga har samhĂ€llets nedstĂ€ngning istĂ€llet blivit en dödsfĂ€lla. Enligt FN har denna form av vĂ„ld ökat med 30 procent under pandemin och mörkertalet Ă€r omfattande. Samtidigt som vi har en dödlig pandemi pĂ„ grund av ett virus Ă€r sjĂ€lva vĂ„ldet en hĂ€lsokatastrof.

Könsrelaterat vĂ„ld Ă€r ett strukturellt problem vars orsaker Ă€r mĂ„ngbottnade. Dess effekter ger bestĂ„ende och lĂ„ngtgĂ„ende fysiska och psykiska men och fĂ„r Ă€ven ekonomiska konsekvenser. Denna tysta pandemi i kölvattnet av covid-19, har beskrivits som en ”skuggpandemi”.

NÀr samhÀllen stÀngts ned vittnar Act Svenska kyrkans partner, runt om i vÀrlden, om hur skuggpandemins biverkningar fortsÀtter. Sverige, Tanzania eller Pakistan, problemet kÀnner inga grÀnser och överallt Àr det kvinnogrupper, religiösa aktörer och lokala organisationer som stÄr i frÀmsta ledet. De Àr först att möta, se, höra och stödja dem som har utsatts för tvÄngsÀktenskap, könsstympning eller vÄldtÀkt. Förutom att bemöta vÄldets konsekvenser arbetar de med att motverka mer djupliggande orsaker som negativ kvinnosyn och bristande jÀmstÀlldhet. Genom sin kunskap om de lokala sammanhangen kan de lÄngsiktigt bygga förtroende och fÄ till en hÄllbar förÀndring. De arbetar för att bryta traditioner, normer och attityder som skadar flickor, kvinnor och hbtqi-personer.

Lucia gick i döden för sin övertygelses skull. Hennes handling ekar genom historien och lyser klart Àn idag. Vi har som kyrka ett sÀrskilt ansvar att arbeta för flickors och kvinnors rÀttigheter. Det gör vi utifrÄn övertygelsen att varje mÀnniska Àr skapad och Àlskad av Gud, och att alla mÀnniskor har samma vÀrde och rÀttigheter. Legenden om Lucia Àr en berÀttelse om mÀnniskans rÀtt till ett vÀrdigt liv.

IstĂ€llet för att förbanna mörkret, lĂ„t oss likt Lucia tĂ€nda ett ljus – inga fler flickor ska behöva dela hennes öde. 

“Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det”. (Joh. 1:5)