LÄt inte plÄnboken avgöra tandhÀlsan

TandvÄrdsskadeförbundet fortsÀtter sin kamp för att tandvÄrden ska ingÄ i den allmÀnna hÀlso- och sjukvÄrden.

TandvÄrdsskadeförbundet fortsÀtter sin kamp för att tandvÄrden ska ingÄ i den allmÀnna hÀlso- och sjukvÄrden.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2019-03-20 09:06
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

”Bilden av tandhĂ€lsa som nĂ„got man sjĂ€lv kan styra över stĂ€mmer inte. Att man som patient dessutom sjĂ€lv mĂ„ste skaffa sig kunskap om de sĂ€rskilda tandvĂ„rdsstöden fĂ„r effekten, att mĂ„nga personer riskerar att aldrig fĂ„ ta del av dem. I praktiken innebĂ€r dĂ€rför tandvĂ„rdsförsĂ€kringens konstruktion att bara de med ett visst kapital kan ta del av stödet”.

Detta Àr ett utdrag ur en artikel i tidningen Dagens SamhÀlle.

Artikeln Àr undertecknad av ordförande i FunktionsrÀtt Sverige, samt TandvÄrdsskadeförbundets ordförande och ytterligare tvÄ patientföreningars ordförande och en hedersordförande.

För oss i TandvÄrdsskadeförbundet i Kalmar lÀn kÀnns artikeln rykande aktuell och viktig, dÀrför tar vi upp frÄgan Àven pÄ lÀnsnivÄ.

I Sverige betalar vi skatt för att utjÀmna klasskillnaderna. FrÀmst gÀller det att alla ska ha rÀtt till utbildning och likvÀrdig och nödvÀndig hÀlso- och sjukvÄrd. Den som Àr i behov av ett höftimplantat fÄr det gratis efter att man uppnÄtt högkostnadsskyddet. Men sÄ Àr det inte i tandvÄrden! DÀr betalar man en egeninsats oavsett hur mycket tandvÄrden kostar.

TandvÄrdens ersÀttningssystem gynnar frÀmst medel- och höginkomsttagare. MÄnga med sjukersÀttning, lÄga pensioner eller om man varit arbetslös en lÀngre tid har inte rÄd att gÄ till tandlÀkare. Ska det verkligen vara sÄ, det Àr mÄnga faktorer som avgör om man fÄr en god eller sÀmre tandhÀlsa, det Àr inte bara tandborsten, kosten och lördagsgodis som Àr avgörande! Orsakerna kan vara sjukdomar, arvsanlag, medicinering, nÀringsbrister med mera.

Dessutom drabbas mĂ„nga av överkĂ€nslighet mot dentala material, vilket innebĂ€r ytterligare problem med ohĂ€lsa och ökat tandvĂ„rdsbehov. ÄndĂ„ kan det kĂ€nnas som om dessa personer fĂ„r skylla sig sjĂ€lva för sina hĂ€lsoproblem!

I TandvÄrdsförordningen finns bland annat regler och bestÀmmelser för hur personer med överkÀnslighet mot dentala material, ska kunna fÄ tandvÄrd enligt högkostnadsskyddet för sjukvÄrd, vilket innebÀr ekonomiska lÀttnader för patienten. Men statistik visar, att det Àr ytterst fÄ i Kalmar lÀn, som fÄr det ekonomiska stöd, som de har bÄde rÀtt till och behov av att fÄ. TyvÀrr fÄr patienten sÀllan information av tandlÀkare eller lÀkare, om att den möjligheten finns!

DÀrför anser TandvÄrdsskadeförbundet i Kalmar lÀn, att tandvÄrden ska ingÄ i den allmÀnna hÀlso- och sjukvÄrden och med samma högkostnadsskydd som finns dÀr.

Munnen och tÀnderna hör till kroppen!