Hej landshövdingen, hÀr har vi lite frÄgor

Landshövdingens nyÄrshÀlsning i tidningen Barometern gav inte riktigt svar pÄ de frÄgor som smÄföretagare inom den gröna nÀringen har kring kris- och beredskapsfrÄgor, tycker lantbrukarna Eleonor Nilsson i Gullringen och Per-Göran Sigfridsson, LÀckeby.

Eleonor Nilsson, Flaka Gullringen, t v, radar tillsammans med en lantbrukarkollega frÄn LÀckeby upp ett gÀng frÄgor de gÀrna sett att landshövding Allan Widman, t h, lyft i omvÀrldsbeskrivningen han gav i en nyÄrshÀlsning i tidningen Barometern.

Eleonor Nilsson, Flaka Gullringen, t v, radar tillsammans med en lantbrukarkollega frÄn LÀckeby upp ett gÀng frÄgor de gÀrna sett att landshövding Allan Widman, t h, lyft i omvÀrldsbeskrivningen han gav i en nyÄrshÀlsning i tidningen Barometern.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv/Dennis Pettersson

Debatt2024-01-07 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tack för din nyÄrshÀlsning, landshövding Allan Widman (Barometern 30/12).

Din omvÀrldsbeskrivning av konflikter och sÀkerhetslÀget Àr bÄde intressant och aktuell. Vi uppskattar att du delar med dig av insikter, men som boende och företagare i lÀnet förvÀntar vi oss mer analys om lÀnets utveckling, sÀrskilt med tanke pÄ din chefsroll pÄ lÀnsstyrelsen, dÀr du bland annat ansvarar för kris- och beredskapsfrÄgor.

Vi inser att din omvÀrldsbeskrivning bör vara vÀgledande för arbetet pÄ lÀnsstyrelsen och pÄverka beslut kring beredskapsbehov och prioriteringar pÄ bÄde kort och lÄng sikt. Som livsmedelsproducenter betraktar vi oss sjÀlva som viktiga aktörer ur ett beredskapsmÀssigt perspektiv. I tider av oro och kris Àr det avgörande att företag och logistik fortsÀtter att fungera för att upprÀtthÄlla samhÀllets stabilitet över tid. Som du beskriver sÄ ska vi var och en fundera pÄ hur vi kan bidra till att skydda vÄrt land och vÄra vÀrderingar. Att verksamheter av olika karaktÀrer gör krigsplaceringar Àr bra, men det Àr i dagslÀget inte sjÀlvklart hur vi sÀkerstÀller bemanning i vÄra företag, som den samhÀllsviktiga verksamhet som vi ser oss som.

Vi uppmuntrar dÀrför landshövdingen att fortsÀtta vara synlig och aktiv. Att besöka företag, kommuner och andra verksamheter i Kalmar lÀn skulle vara en utmÀrkt möjlighet att, inom ramen för lÀnsstyrelsens samordningsansvar, ta det ledarskap som behövs för en fortsatt stÀrkning av kris- och beredskapsfrÄgor i hela lÀnet.

Vi förstĂ„r att lĂ€nsstyrelsen har mĂ„nga olika uppdrag, sĂ„som tillstĂ„ndsgivning, tillsyn och stödjande funktioner för utveckling. ÄndĂ„ bör alla delar av verksamheten pĂ„verkas av den nya tid vi möter, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ den omvĂ€rldsbeskrivning du delat med oss. 

‱ Vilken analys gör landshövdingen av vad som bör ske i lĂ€nsstyrelsens interna verksamhet framöver? 

‱ Vilka prioriteringar görs för lĂ€nsstyrelsens interna verksamhet 2024?

‱ Vilka förĂ€ndringsbehov ser du i perspektivet 2030 till 2040?

‱ Det pĂ„gĂ„r översyner av strategidokument sĂ„som den regionala livsmedelsstrategin och klimat- och energistrategin för lĂ€net. Hur ser landshövdingen pĂ„ deras förankring i lĂ€nets företag och verksamheter?

‱ Vilken betydelse fĂ„r dessa strategidokument inom lĂ€nsstyrelsens alla verksamhetsomrĂ„den?

Detta Àr nÄgra frÄgor vi som lÀnsbor och smÄföretagare inom den gröna nÀringen hoppas du kan ge svar pÄ och som vi förvÀntade oss att se lite av i en nyÄrshÀlsning frÄn landshövdingen.