Länet har långt till bredbandsmålet

Sverige ska digitaliseras och det nationella målet säger att alla hushåll och företag ska ha tillgång till snabbt bredband senast 2025.

Skribenternas bedömning är att det går att nå ut med snabbt bredband om vi blir bättre på att nyttja befintlig bredbandsutbyggnad och vår lokala kompetens i fiberfrågor.

Skribenternas bedömning är att det går att nå ut med snabbt bredband om vi blir bättre på att nyttja befintlig bredbandsutbyggnad och vår lokala kompetens i fiberfrågor.

Foto: Lise Åserud/TT

Debatt2020-03-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men i Kalmar län är vi långt ifrån att nå bredbandsmålet och dessutom fick vi inte vara med att dela på de stödmiljoner som ansvarig myndighet delade ut för någon vecka sedan. Detta har fått både kommun- och regionpolitiker från länet att öka sitt engagemang i frågan vilket vi från branschen är tacksamma för. Samtidigt är vår samlade bedömning är att vi kan nå längre ut med bredbandet, trots uteblivet bidrag, men då måste vi bli bättre på att nyttja både befintlig bredbandsutbyggnad och vår lokala kompetens i fiberfrågor.

Vid Post- och telestyrelsens senast mättillfälle låg Kalmar län, fjärde sist, när myndigheten mätt fibertillgången i landets olika delar. Cirka 65 procent av hushållen har tillgång till bredband via fiber och på landsbygden är motsvarande siffra enbart 29 procent, även det under Sverigesnittet. Att Kalmar län inte fick ta del av de statliga bredbandspengarna är olyckligt men vår bedömning är att vi har goda möjligheter att nå längre ut med bredbandsutbyggnaden även utan stödmedel. 

Vi föreslår att Region Kalmar tillsätter en samverkansgrupp där representanter från oss lokala bredbandsbyggare tillsammans med kommunerna och regionen gemensamt tar fram en strategi för hur vi ansluter fler, trots uteblivna stödmedel.

Landsbygden behöver samma högkvalitativa bredbandsnät som resten av samhället. Vi är oroliga för att de uteblivna stödmiljonerna ska väcka frågan om att ersätta den fortsatta fiberutbyggnaden med enklare lösningar som varken klarar dagens eller framtidens krav på en stabil uppkoppling. Om vi ersätter fiberutbyggnaden med enklare alternativ innebär det också att vi tappar möjligheten med att bygga ut framtidens 5G-nät till landsbygden. Här behöver vi som är engagerade i Kalmar läns bredbandsutbyggnad välja väg och från stadsnätens sida anser vi att landsbygden självklart ska ges samma förutsättningar som länets tärtorter. Dessutom kräver framtidens mobil- och bredbandstjänster fiber. Kalmar län har en mängd framgångsrika företag som bedriver sin verksamhet utanför tätorterna. Att frånta dessa möjligheten att kunna nyttja framtidens digitala tjänster kommer även slå mot lokalsamhället i form av färre arbetstillfällen och minskad attraktionskraft.

Vi stadsnät måste ges förbättrade möjligheter att samverka. Dagens regelverk motverkar sådan samverkan eftersom vi inte får ansluta hushåll utanför våra egna kommungränser, trots att de kan befinna sig nära befintligt bredbandsnät. Här behöver både regionen och kommunerna hjälpa oss att driva frågan gentemot riksdag och regering så att vi kan förenkla dagens regelverk. På så sätt kan vi effektivisera bredbandsutbyggnaden och ansluta fler till en lägre summa.

Det är olyckligt att Post- och telestyrelsen valde att ge sina stödmedel till andra län. Men vi som varje dag arbetar för ett fullt uppkopplat, och digitalt, Kalmar län får inte ge upp. Nu måste vi fokusera på samverkan och att nyttja befintliga resurser för att på så sätt nå så långt ut vi bara kan.

Anna Karlsson, VD Kalmar Energi Elnät AB
Håkan Dahlgren, VD Nybro Energi AB
Per Allerth, VD Västervik Miljö & Energi AB
Sammy Gabrielsson, Högsbynät AB
Stefan Lundgren, VD Emmaboda Energi & Miljö AB
Torbjörn Swahn, VD Vimmerby Fibernät AB