Redan 1986 förbjöd Sverige anvÀndning av antibiotika i foder, det skulle dröja 20 Är innan EU följde efter. Utanför EU Àr det fortfarande vanligt i syfte att öka djurens tillvÀxt.
Trots detta Àr Sverige en importör av kött och lÄngt ifrÄn sjÀlvförsörjande. VÄr sjÀlvförsörjningsgrad understiger 50 procent, att jÀmföra med 80 procent i Finland.
Sverige Àr bara sjÀlvförsörjande pÄ morötter, socker och spannmÄl. PÄ tio Är har 20 procent av betesmarken i Sverige vuxit igen. Det betade haglandskapet Àr, nÀst efter den tropiska regnskogen, vÀrldens mest artrika biotop. Jag har sjÀlv ett torp med gamla betesmarker och ser vilken fantastisk nytta betande djur har för mÄngfalden. Tur för mig att nÄgon vill stÀlla upp med vackra, betande djur.
Jordbruket Àr centralt för bevarande av öppna landskap, men ocksÄ för arbete och tillvÀxt pÄ landsbygden. Med svenska bönders produkter fÄr vi mat av högsta kvalitet, med de mest ambitiösa djurskyddsreglerna i vÀrlden. NÀr mÄnga gÄrdar lÀgger ner sina verksamheter ersÀtts de med import av mat som producerats med metoder som Àr förbjudna i Sverige.
För att vÀnda utvecklingen krÀvs ökad lönsamhet och stÀrkt konkurrenskraft för de svenska bönderna. Men det krÀvs ocksÄ ett moraliskt stöd frÄn det omgivande samhÀllet och att kommuner och konsumenter köper livsmedel frÄn svenska bönder.
Jag vill dÀrför komma med uppmaningen: Köp svenskt kött till grillen i sommar, gÀrna producerat i vÄrt eget djurtÀta lÀn.