Hur ser majoriteten ut som ska regera Kinda?

Hur vill den nya majoriteten i Kinda utveckla samarbetet med oppositionen? Och vilken roll kommer SD att spela i framtiden, undrar författaren av debattartikeln.

"Ingår SD i underlaget som utgör den nya majoriteten i Kinda?", undrar debattören.

"Ingår SD i underlaget som utgör den nya majoriteten i Kinda?", undrar debattören.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Debatt2021-02-05 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ena stunden finns det en majoritet enligt M, C och L – i nästa stund går den nyvalde förste vice ordföranden i kommunstyrelsen, Mikael Österling (L) upp och föreslår Christian Nordin Olsson (SD) som andre vice ordförande och därmed oppositionsråd? Av rösterna att döma får han stöd från sina två partikamrater samt SD-ledamöterna. Mina frågor är då: ingår SD i underlaget som utgör den nya majoriteten i Kinda? Om man gör det, hur ska då Christian Nordin Olsson kunna verka som oppositionsråd? 

Österlings agerande tyder både på omognad och bristande lämplighet för ett så betydelsefullt förtroendeuppdrag som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Skapar inte hans agerande både osäkerhet och bristande förmåga för ett framtida samarbete med oppositionen? Att han representerar just L och dessutom får med sig sina två partikamrater är ur demokratisk synpunkt tvivelaktigt. Har L glömt hur man för cirka 100 år sedan var en av de drivande förkämparna för demokratins genomförande i Sverige? 

Hur vill den ”nya majoriteten” utveckla samarbetet med oppositionen? Vilken roll kommer SD att spela i framtiden? De gick ju fram med ett eget budgetförslag, där man i princip föreslår ännu större besparingar och därmed nerskärningar. Enligt SD ska man endast ha kvar den verksamhet som är lagstadgad. Är det på sikt även M, C och L:s mening?