Fina badstränder – men blir det sommarsimskola?

Hur går det med sommarsimskola för barnen i Vimmerby kommun?

"Vi har bott i kommunen i fem års tid och aldrig tillfrågats om vi skulle ha intresse av sommarsimskola – så varför görs ingen intressekoll hos dagens barnfamiljer?" undrar Anna och Johan Tibbelin, som redan förra sommaren efterlyste just sommarsimskola för sina barn i ett debattinlägg.

"Vi har bott i kommunen i fem års tid och aldrig tillfrågats om vi skulle ha intresse av sommarsimskola – så varför görs ingen intressekoll hos dagens barnfamiljer?" undrar Anna och Johan Tibbelin, som redan förra sommaren efterlyste just sommarsimskola för sina barn i ett debattinlägg.

Foto: NIKLAS LARSSON/ TT

Debatt2022-04-25 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 12 juli 2021 skrev vi ett debattinlägg, där vi efterfrågade sommarsimskola till våra barn. Svar från kommunen uteblev. Nu har ännu en vinter i pandemins tecken passerat och det har gått över två år sedan våra barn senast fick delta i organiserad simundervisning. Ute flödar solskenet och tankarna på sommar och bad vaknar. Men våra barn är ännu inte trygga simmare på grund av utebliven simundervisning.

Nu söker vi med ljus och lykta information om sommarsimskola. För Vimmerby kommun har varit mycket tydliga i debatten gällande kommunal simskola att deras skyldighet för simundervisning endast gäller skolbarn från årskurs två och att övrig simundervisning faller under föräldraansvar. Men om vi inte är utbildade siminstruktörer, vem ska då lära våra barn när organiserad simundervisning saknas? Vi kollar in Gullringens simhalls Facebook-sida, vi har fått in tips tidigare om att där organiseras det sommarsimskola. Senaste inlägget är daterat 10 december 2020. Känns inte särskilt hoppfullt. Försöker med Hultsfreds kommun. Där står det klart och tydligt att barn utanför kommunen INTE kan beredas plats i simskolan, men inte ett ord om sommarsimskola. Prövar Västervik, jodå, för andra sommaren i rad storsatsar man på utomhussimskola vid flertalet badplatser till ett subventionerat pris.

Runt om på sociala medier poppar också nyheter upp om satsningar på gratis eller subventionerad sommarsimskola för barn just då man märkt att simkunnigheten gått ner under pandemin. Men i Vimmerby är det alltjämt tyst. Här förväntas vi lära våra barn simma själva, utan något som helst stöd från kommunen. 

Förra året drunknade 97 personer i Sverige, varav fem barn. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti inträffade 57 av dessa drunkningar. 2019, innan pandemin, var drunkningsolyckorna historiskt låga, för att sedan öka under både 2020 och 2021. Vimmerby kommun har många fina badstränder som inbjuder till sommarbad. Men ingen sommarsimskola. Förra sommaren sa fritidssamordnaren Mirja Holgersson i en artikel i Vimmerby Tidning att intresset för sommarsimskola i Vimmerby kommun tidigare har varit svalt och att man därför inte ordnat någon på många år. Vi har bott i kommunen i fem års tid och aldrig tillfrågats om vi skulle ha intresse av sommarsimskola – så varför görs ingen intressekoll hos dagens barnfamiljer?

Ska Vimmerby vara en attraktiv kommun för barnfamiljer är det dags att visa att barnen faktiskt är viktiga.