Högberg (S): "Vi har redan en hög lånenivå"

Stödet till simhallen är att likna vid det stöd som kommunen ger till våra andra föreningar som har anläggningar.

Kommunen står inför ett antal investeringar och har redan en hög lånenivå, förklarar Peter Högberg (S), som tycker att det är klokt att stödja en den simhall som redan finns i Gullringen.

Kommunen står inför ett antal investeringar och har redan en hög lånenivå, förklarar Peter Högberg (S), som tycker att det är klokt att stödja en den simhall som redan finns i Gullringen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-03-28 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fotbollsklubbarna och skytteklubbarna får skötselbidrag till sina anläggningar. Simhallen får på ett liknande sätt ett stöd till driften från kommunen. När det var dags för ett nytt avtal så gjorde vi en omvärldsanalys hur kapaciteten såg ut i våra angränsande kommuner. Det visade sig att deras simbassänger inte hade några lediga tider för att klara Vimmerby kommuns simundervisning. 

Rent generellt så har kommunen ingen skyldighet att driva simhall, men kommunen har en skyldighet till simundervisning. Vimmerby kommun har tillsammans med simhallen löst det så att kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott tecknar ett avtal om skötselbidrag för simhallen och barn- och utbildningsnämnden gör ett avtal för skolans simundervisning. Simhallen har under åren gjort ett antal investeringar i anläggningen som de också, enligt de kommunal regelverket, fått stöd för. 

Kommunen står inför ett antal investeringar framöver i både äldreboende, barnomsorg och skola. Vi har redan en hög lånenivå och det gör att åtaganden utöver det kan vara svåra att göra. Så när det finns en fungerande simhall känns det klokt och ansvarsfullt att stödja denna. 

Till sist så anser jag att det är viktigt att vi stödjer föreningar i hela kommunen och ser till att de har möjlighet att fortsätta utveckla sina verksamheter. Simhallen i Gullringen är att sådant bra exempel.