"Viktigt att skolan är en trygg plats för alla"

Efter luciakritiken svarar gymnasieledningen att den "kommer att se över hur processerna genomförs för att traditionen ska fortsätta i en positiv anda".

Efter luciakritiken svarar gymnasieledningen att den "kommer att se över hur processerna genomförs för att traditionen ska fortsätta i en positiv anda".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-11-21 17:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Skönhets- och popularitetstävling på Vimmerby gymnasium" den 19 november.

Lucia är en fin tradition som vi på Vimmerby gymnasium värnar om och ser som viktig att få fira tillsammans med elever och personal. Skolledningen tillsammans med elevrådet planerar luciafirandet som består av både lussevaka och luciaceremoni i kyrkan. Av tradition är det elevrådets ansvar att ordna röstning bland de kandidater till lucia och stjärngosse som utsetts i klasserna.

Processen att utse kandidater består av två steg. Det första steget är att varje klass utser sina kandidater. Det har under åren genomförts på olika sätt och det är självklart frivilligt för eleverna om de vill delta eller inte. Det andra steget är att en lucia och en stjärngosse utses på skolan bland de kandidater som utsetts i klasserna. Frågan kring röstning alternativt lottning har diskuterats inför årets luciafirande under möten med skolledningen och elevrådet. Elevrådet kommer att lyfta frågan kring detta i samband med elevrådets stormöte på onsdag där alla klasser har representanter. Elevrådet har även ställt frågan på sin Instagram-sida inför mötet för att få in många elevers åsikter. Efter stormötet kommer skolledningen tillsammans med elevrådet att fatta beslut i frågan. Skolledningen känner att det är viktigt att eleverna via elevrådet får ha inflytande över processer i skolan samtidigt som det är skolledningens ansvar att säkerställa elevernas trygghet och att förebygga så att ingen känner sig utsatt.

Vi beklagar djupt om någon känt sig utsatt i förberedelserna inför lucia i år. Skolledningen kommer att se över hur processerna genomförs för att traditionen ska fortsätta i en positiv anda. Vi instämmer i Teas åsikt att lucia bör vara en fin tradition som ska symbolisera medmänsklighet, kärlek och värme och det är naturligtvis viktigt att skolan är en trygg plats för alla.