FUB: "Erbjud musik i dagliga verksamheten"

Bråk inom politiken, dåligt underbyggda beslut, misstag, brist på dialog och negativa konsekvenser för invånarna. Vad håller vi på med här i Kinda?

Kasper Notklev älskar musik. Konsekvenserna för honom lyfter behovet av musik som inslag i den dagliga verksamheten i Kinda, menar lokala FUB-föreningen.

Kasper Notklev älskar musik. Konsekvenserna för honom lyfter behovet av musik som inslag i den dagliga verksamheten i Kinda, menar lokala FUB-föreningen.

Foto: Vimmerby Tidning

Debatt2021-02-19 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi bor i Kinda kommun med mycket fina förutsättningar att vara ett positivt, glatt och väl fungerande samhälle.  Men nästan varje vecka läser vi dock i tidningarna om händelser och kommunala beslut som får folk att lyfta på ögonbrynen. 

Visst finns det sådant som är positivt, men vi, representanter för Kinda-Ydre FUB ser, förutom allt annat som händer, de försämringar som drabbar de invånare som ligger oss närmast hjärtat.  Många kommunala beslut har fått negativa konsekvenser för personer med funktionsvariationer. Det senaste exemplet finns att läsa i en läsvärd artikel om Kasper Notklev med familj i Vimmerby Tidning och Kinda-Posten den 9 februari.  

Stora rubriker orsakat av ett diskutabelt beslut och handläggning i vård- och omsorgsnämnd och förvaltning. Familjen Notklev hade fått en välfungerande livssituation för sonen Kasper för att bara några månader senare få besked att han ska tvingas avsluta det som han älskar mest av allt – jobba med musik.  

Enligt artikeln räknar dock både förvaltningsrätt och nämndens vice ordförande att Kasper erbjuds liknande verksamhet hemma i Kinda. Det är rimligt, men ett sådant erbjudande finns dessvärre inte. Trots löften att skapa en estetisk inriktning har, vad vi vet, inget gjorts eller förberetts. Så när Kasper slutar på Unik Musik i Linköping kommer han till Kinda utan att han ens får se ett enda musikinstrument i den dagliga verksamheten. Samma gäller för flera personer som tvingas lämna de platser där de trivs och får jobba med sitt intresse. Det finns mycket av sorg och besvikelse hos många familjer i Kinda.

Så här kan vi ju inte ha det! Vi i FUB-föreningen vill hjälpa till. Låt oss börja med det här. Det vore väl fint om Kinda kunde bli en föregångskommun vad gäller LSS-verksamheter genom att möta behov och önskemål på ett schysst sätt. Genom LSS-lagen ska ju personer med funktionsvariationer tillförsäkras ett så bra liv som möjligt. Låt oss visa att vi satsar på de svaga grupperna och skapa en meningsfull och glad tillvaro. Det är vår plikt som kommun.

Till att börja med är vår uppmaning till Kinda kommun: Inrätta en musikverksamhet som en del i utbudet inom daglig verksamhet. Vi vet att många är intresserade. Musik är viktigt för oss människor. Musik skapar glädje. Det kan många vittna om. Vi kan säkert få hjälp med idéer av Kasper och hans familj.  

Erbjud alla deltagare inom daglig verksamhet som vill, få ha musikverksamhet regelbundet. Det behöver inte vara i särskilt stor omfattning men viktigt med god planering och hög kvalitet. Samordna med musikskolan. Aktualisera samarbetet med studieförbund. Låt Kasper vara kvar på sin plats till den egna musikverksamheten startar. Låt självklart även de andra i samma situation få vara kvar på sina platser. Det är inte ok att tvingas sluta med det man vill och trivs med om inte något liknande erbjuds på hemmaplan.

Vi från FUB hjälper gärna till. Vi har många idéer. Vi vill ta ansvar, vi vill visa framåtanda och vi är mycket intresserade av att föra en positiv dialog. Allt enligt Kindas egna ledord.  Låt oss börja här, för att sedan fortsätta inom andra områden. Vi vill att Kinda ska vara en bra plats att bo på. För alla!

Allt till gagn för alla, men särskilt för de som behöver extra stöd och för ett solidariskt medmänskligt samhälle med mycket glädje.  Det vill vi väl alla?