JÀmstÀlld vÄrd genom hela livet i mors dag-present?

Sverige Ă€r ett av vĂ€rldens mest jĂ€mstĂ€llda lĂ€nder. MĂ„nga framsteg har gjorts som vi kan vara stolta över. Inte minst inom sjukvĂ„rden. Men vi ska inte trona pĂ„ fornstora dagar – uppdraget Ă€r inte slutfört. I Kalmar lĂ€n ser vi bland annat brister och svĂ„righeter att rekrytera inom förlossningsvĂ„rden, och i södra lĂ€net Ă€r det lĂ„nga vĂ€ntetider till operation inom kvinnosjukvĂ„rden.

En sammanhÄllen förlossningsvÄrd, bÀttre klimakterievÄrd och prioriterad forskning pÄ kvinnors vÄrd och hÀlsa, lyfter debattörerna som exempel dÀr det finns förbÀttringspotential.

En sammanhÄllen förlossningsvÄrd, bÀttre klimakterievÄrd och prioriterad forskning pÄ kvinnors vÄrd och hÀlsa, lyfter debattörerna som exempel dÀr det finns förbÀttringspotential.

Foto: Lise Åserud/TT

Debatt2022-05-27 06:54
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kvinnors sjukdomar har bĂ„de inom forskning och i det kliniska arbetet under lĂ„ng tid varit eftersatt. Det finns omrĂ„den med stora kunskapsluckor om hur skillnaden mellan könen tar sig uttryck bĂ„de gĂ€llande symtom, smĂ€rta samt reaktion pĂ„ lĂ€kemedel. Kvinnor mĂ„ste uttrycka mer smĂ€rta för att fĂ„ samma behandling som mĂ€n och fĂ„r mindre pĂ„kostad sjukvĂ„rd. HjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar drabbar bĂ„da könen i lika hög grad. ÄndĂ„ fĂ„r inte kvinnor lika bra hjĂ€rtvĂ„rd som mĂ€n vid hjĂ€rtinfarkt.

Ett annat exempel pÄ en underdiagnostiserad och underbehandlad sjukdom Àr endometrios. För den som drabbats innebÀr det inte bara stor smÀrta, utan ocksÄ perioder av sjukskrivningar, försök till olika medicinska behandlingar och upprepade kirurgiska ingrepp med pÄverkan pÄ vardagen. En jÀmstÀlld vÄrd krÀver att kvinnors smÀrta tas pÄ allvar och att det satsas pÄ forskning kring kvinnosjukdomar. Det krÀvs ocksÄ ett nationellt kunskapslyft om kvinnosjukdomar inom primÀrvÄrden. Detta samtidigt som primÀrvÄrden fÄr en större andel av sjukvÄrdens totala budget med ett mÄl om minskade vÀntetider.

MĂ„nga regioner satsar stort för att rekrytera och behĂ„lla medarbetare samt leva upp till mĂ„lsĂ€ttningen om en barnmorska per födande. Men i Kalmar lĂ€n ser det inte lika ljust ut. Över lag Ă€r det svĂ„rt att hitta barnmorskor som vill arbeta inom regionen. I VĂ€stervik Ă€r knappt hĂ€lften av tjĂ€nsterna tillsatta. Resten hyrs in och till sommaren kommer sjuksköterskor att tĂ€cka upp pĂ„ BB och gyn. Regionen mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att attrahera, rekrytera och inte minst behĂ„lla erfarna barnmorskor för att trygga förlossningsvĂ„rden i lĂ€net.

VÄrden mÄste Àven förbÀttra möjligheterna att förebygga, följa upp och behandla förlossningsskador. DÀrför vill vi att förlossningsvÄrden ska stÀrkas vad gÀller möjligheterna till kontinuitet, jÀmlik vÄrd samt uppföljning och Äterkoppling. Födande kvinnor ska ha tillgÄng till samma team av barnmorskor frÄn mödravÄrd till eftervÄrd.

Alla kvinnor genomgĂ„r klimakteriet – men hur mycket och pĂ„ vilket sĂ€tt man pĂ„verkas skiljer sig. Det symtom som nog flest kĂ€nner till Ă€r svettningar och vallningar, och upp till tre av fyra kvinnor fĂ„r just dessa symtom. Men klimakteriet Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n bara vallningar. DĂ„ östrogenproduktionen minskar ökar risken för benskörhet, som ökar risken för frakturer. Det ökar Ă€ven risken för hjĂ€rtinfarkt och Ă„derförkalkning. Vi vill att det tas fram nationella riktlinjer som förbĂ€ttrar klimakterievĂ„rden i hela Sverige. Syftet Ă€r att stimulera anvĂ€ndandet av vetenskapligt utvĂ€rderade och effektiva Ă„tgĂ€rder.

Moderaternas frÀmsta motstÄndare i sjukvÄrdspolitiken Àr de lÄnga vÀntetiderna i vÄrden, ojÀmstÀlldheten i delar av vÄrden och höga kostnader som inte ger bÀttre sjukvÄrd. Inte andra partier. Vi Àr alternativet för dig som vill förbÀttra vÄrden för kvinnor genom hela livet.