Förebygg gÀngkriminalitet i tidig Älder

Sverige har idag cirka 1 200 gĂ€ngkriminella som Ă€r under 18 Ă„r. Att en stor grupp unga numera begĂ„r grova brott och inte rĂ€ds att anvĂ€nda olika vĂ„ldsmedel Ă€r en mycket allvarlig utveckling. För att stĂ€vja detta mĂ„ste fler tidiga insatser sĂ€ttas in.

Fler riktigt unga ungdomar begÄr grova brott och det Àr en utveckling som mÄste stÀvjas, skriver debattörerna.

Fler riktigt unga ungdomar begÄr grova brott och det Àr en utveckling som mÄste stÀvjas, skriver debattörerna.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2023-01-30 06:05
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

År 2020 var unga killar mellan 18-20 i Sverige bland de grupper i samhĂ€llet med flest misstĂ€nkta för brott och allra vanligast var att man hanterat narkotika. 

Rapporter frĂ„n polisen visar att killar i Ă„ldrarna 14-17 Ă„r alltmer tagit över uppgiften att utföra de grövsta brotten som exempelvis sprĂ€ngningar och skjutningar.  

DÀrför vÀlkomnar vi den nya regeringen och Tidöavtalet som utlovar tidiga insatser för att motverka rekryteringen till kriminella gÀng:

  • SocialtjĂ€nsten ska fĂ„ ökade befogenheter att besluta om tidiga och obligatoriska insatser för barnen eller deras vĂ„rdnadshavare.
  • Satsningen pĂ„ förĂ€ldrastödsprogram byggs ut – och ett fritidskort införs.
  • VĂ„rdnadshavares skadestĂ„ndsskyldighet eller andra ekonomiska Ă„tgĂ€rder som pĂ„verkar motivationen ska ses över.
  • En utredning ska se över möjligheterna att förstĂ€rka förĂ€ldraansvaret och möjliggöra tidiga insatser för barn som begĂ„r brott eller Ă€r riskzonen.

Inga mammor ska behöva förlora sina söner!