Flexibel instÀllning till fakta

Svar pÄ debattartikeln "MÄnga kor far illa för vÄr skull" den 14 februari.

Debatt2020-02-18 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Som ledamot i Cirkusakademien har jag lĂ€rt kĂ€nna djurrĂ€ttens organisationer. De har, milt uttryckt, en flexibel instĂ€llning till fakta. Deras frĂ€msta vapen Ă€r överdrifter och generaliseringar. PĂ„pekanden och anmĂ€rkningar vid myndigheters kontroller av djurhĂ„llare överdrivs Ă„ det grövsta. Även mindre anmĂ€rkningar utan betydelse för djurens vĂ€lfĂ€rd beskrivs som djurplĂ„geri.

Vidare Àgnar sig dessa organisationer, frÀmst genom det gemensamma paraplyet Eurogroup for animals, Ät omfattande manipulation av forskningsresultat för att visa pÄ stöd för sin uppfattning.

Det gÀller inte bara cirkus utan alla former av yrkesmÀssig djurhÄllning.

I mitt arbete som konsult och skribent sysslar jag sedan lÀnge med jord- och skogsbruksfrÄgor. I den rollen har jag besökt fler mjölkgÄrdar Àn de allra, allra flesta. Vidare var min svÀrfar mjölkproducent och jag har hjÀlpt till i hans ladugÄrd. Jag Àr nÄgot sÄ ovanligt som en skrivbordspilot som kan mjölka.

HÀndelserna pÄ gÄrden i HÀlsingland Àr exceptionella. Under alla mina Är med god insyn i lantbruket har jag aldrig sett nÄgot som ens kommer i nÀrheten av vad SVT visade. TvÀrtom Àr min erfarenhet att svenska mjölkbönder sÀtter sina djur alla först. Min svÀrfar, som inte finns med oss lÀngre, hade grÄtit om han sett tv-bilderna. VÀlskötta kossor var hans stolthet.

HÀlsingefallet visar tvÀrtom effekterna av att vansköta sina djur. LÄngt innan hÀndelserna uppmÀrksammades av media, slutade ett lokalt mejeri att köpa mjölken, eftersom den smakade konstigt. Vidare var gÄrden redan innan avslöjandet konkursmÀssig och under rekonstruktion.

LÀrdomen Àr att det inte Àr lönsamt att behandla djuren illa. Lönsamheten ligger i vÀlskötta kor som lever lÀnge, mÄr bra och levererar god mjölk av hög kvalitet.

LĂ€s mer om