Elområdena snedvrider konkurrensen

Allan Widman, Maria Arnholm och Ulrica Messing.

Allan Widman, Maria Arnholm och Ulrica Messing.

Foto: Pressbild

Debatt2025-05-13 10:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter flera års översyn kom då äntligen Svenska Kraftnäts förslag om nya elområden i Sverige, ett förslag som släckte hoppet om färre elområden i landet. Sveriges fyra nuvarande elområden kvarstår – ett dråpslag för oss i södra Sverige där elpriserna periodvis skenat de senaste åren och skillnaderna mellan norr och söder ökat.

Nuvarande elområden har inte heller lett till nyetableringar av elproduktion i södra Sverige, snarare tvärtom med nedlagda kärnkraftsreaktorer där underskottet av el är som störst. Obalansen har också ökat i och med stor utbyggnad av vindkraft i norra Sverige och att de moderna miljövillkoren drabbar södra Sverige hårdare.

Elområde 4 där Blekinge, Kronoberg och delar av Kalmar län ingår, har minst kraftproduktion i förhållande till konsumtion bland alla undersökta områden i Europa och därmed dyrast elpriser.

Inte nog med det. Sydsvenska handelskammaren gör analysen att nuvarande elområden leder till en ansträngd konkurrenssituation för södra Sverige. Detta då nyetableringar landar i billigare elområden och befintlig verksamhet i syd drar ner. Sydsvenska Handelskammaren menar också att nuvarande indelning kommer att ”få betydande konsekvenser för samhällsekonomin i stort. Det kommer att leda till strukturellt högre elpriser och högre arbetslöshet i Sydsverige”. 

Även energiföretagen är skeptiska mot förslaget, eftersom investeringar ställs mot varandra i norr och söder. Detta leder till en lokalprotektionism som inte gynnar hela Sveriges elektrifiering. 

Flera experter tror att investeringar skulle gynnas med färre elprisområden. När likviditeten på elmarknaden stärks fler kan köpa och sälja el på samma marknad. Det ger i sin tur mer förutsägbara och stabila elpriser - vilket gynnar både hushåll och företag.

Det är regeringens ansvar att hela Sverige ska utvecklas på lika villkor och säkerställa konkurrensneutralitet på elmarknaden. Svenska Kraftnät säger själva att indelningen i fyra elområden inte är anpassad för Sverige. I Tyskland har politiken varit tydlig. De har ett enda elområde, trots att det bor cirka åtta gånger fler människor där. Vi anser att det måste göras ett omtag av förslaget och hitta en modell som är anpassad för Sverige och svenska förhållanden. Det är bråttom – vi i södra Sverige kan inte vänta.

Ulrica Messing, Blekinges landshövding

Maria Arnholm, Kronobergs landshövding

Allan Widman, Kalmar läns landshövding