BrunegÄrd: Rena hÄrklyverier i regelverket

Svar pĂ„ replik ”BĂ„de möjligt och lagligt med avslutning i kyrkan”.

Ok att sjunga "Nu tÀndas tusen juleljus - eller inte?" Svaret pÄ debattartikeln visar bara Àn tydligare att regelverket behöver förtydligas, menar Gudrun BrunegÄrd (KD).

Ok att sjunga "Nu tÀndas tusen juleljus - eller inte?" Svaret pÄ debattartikeln visar bara Àn tydligare att regelverket behöver förtydligas, menar Gudrun BrunegÄrd (KD).

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2021-12-17 14:24
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag tackar Sandra Andersson för genmĂ€let pĂ„ min debattartikel om skolavslutningar i kyrkan. Det illustrerar precis vad jag ville ha sagt med min debattartikel – att regelverket behöver förtydligas för att skolbarn inte, av rektorers begripliga rĂ€dsla för att begĂ„ fel, ska berövas möjligheten att fĂ„ uppleva en stĂ€mningsfull och traditionell julavslutning i kyrkan. 

För nĂ€r Andersson ska förklara hur tydliga reglerna redan Ă€r, visar det sig istĂ€llet mynna ut i rena hĂ„rklyverier. Det gĂ„r att sjunga "Nu tĂ€ndas tusen juleljus" utan att bryta mot skollagen, fĂ„r vi veta, men samtidigt fĂ„r det inte förekomma nĂ„gon trosbekĂ€nnelse. 

DĂ„ undrar jag: vad Ă€r psalmens andra vers om inte en trosbekĂ€nnelse – ”julens glada bud att född Ă€r Herren Jesus Krist, vĂ„r FrĂ€lsare och Gud”? FĂ„r vers 1 och 3 sjungas, men inte 2? Är det okej att sjunga vers 4 med dess vĂ€djan om att stjĂ€rnan över Betlehem ska sĂ€nda en strĂ„le blid i varje hjĂ€rta armt och mörkt? Nog Ă€r detta en bön. Eller Ă€r det sjĂ€lva sjungandet som gör att vissa budskap kan accepteras? En sĂ„dan linje skulle bli helt absurd. 

Till grund för alltsammans ligger den konstgjorda och föga realistiska tankegĂ„ngen som framkommer i den riktlinje frĂ„n Diskrimineringsombudsmannen som Andersson citerar. Det finns i svensk kulturhistoria ingen tydlig skillnad mellan traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och religiösa inslag sĂ„som bön, vĂ€lsignelse och trosbekĂ€nnelse. 

Det Àr inte Kristdemokraterna som har hittat pÄ att Sveriges historia och kultur Àr prÀglade av kristendomen, det Àr ett faktum. En avslutning i en kyrka borde kunna ses som ett studiebesök i det svenska kulturarvet.