Danlid: "Det är inte läge för dialog just nu"

Svar på frågor och synpunkter rörande dialogen med Bevara Vimmerby i debattartikeln "Skönheten och Uven – var finns dialogen?"

"Jag kommer helt klart ta kontakt med Bevara Vimmerby för dialog gällande Uven när det är läge, men det är det inte just nu i skrivande stund", svarar Magnus Danlid (C).

"Jag kommer helt klart ta kontakt med Bevara Vimmerby för dialog gällande Uven när det är läge, men det är det inte just nu i skrivande stund", svarar Magnus Danlid (C).

Foto: Vimmerby Tidning

Debatt2021-04-12 17:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har i debattartikeln i Vimmerby Tidning tagit del av Mikael Sandströms och Föreningen Bevara Vimmerbys uppfattningar gällande byggnationen av Uven, och vilken roll Föreningen Bevara Vimmerby önskar ha i stora byggprojekt.

Vimarhem har under några år jobbat med att tillskapa nya hyreslägenheter i Vimmerby, då det finns ett behov av flera tillgänglighetsanpassade lägenheter till ett rimligt pris. Först var Vimarhem inriktade på Pistolsmeden där vi hade kommit långt i ett bygge som skulle innefatta fyra våningar, en våning med gruppboende och tre våningar med hyresrätter. I detta projekt valde Vimarhem att ta in några olika förslag på byggnadsmodell och design, där vi slutligen bestämde oss för en modell som skulle inneburit lite mer modern design inom vettiga gränser. 

Detta projekt valde vi dock att avbryta då vi bland annat förstod att den hustyp som vi valt skulle bli betydligt dyrare att bygga än vad Vimmerbys hyresgäster tål. Hade huset legat centralt i en residensstad så hade vi kunnat ta ut betydligt högre hyror än vad vi bedömde hyresgäster i Vimmerby är redo att betala.

Med den kunskapen har vi nu gått in i projektet Uven, där Vimarhem valde att upphandla denna gång enligt Sveriges allmännyttas alternativ. Dessa alternativ har tidigare inte varit aktuella i Vimmerby, då det inte funnits utrymme för lokala ändringar. Numera så finns det grundläggande hus hos tre leverantörer att välja mellan och sedan kan man utrusta och till viss mån designa husen så att de passar på vår tomt och i vår omgivning. Extra viktigt, då vi här behöver nyttja tomtens sluttning och centrala läge.

Mikael Sandström är besviken på att Bevara Vimmerby inte fått vara med i beslutsprocessen gällande Uven. Min bild av Föreningen Bevara Vimmerby är från möten jag deltagit i att flera goda exempel och idéer har lyfts fram, som bland annat vi i Vimarhem och kommunledningen har tagit till oss.

Jag själv har deltagit på plats i rådhuset då en arkitekt höll föredrag. Jag har även tagit del av Bevara Vimmerbys senaste årsmötes föredrag via film, där jag med stort intresse har lyssnat på den senaste arkitekten. Denna film har alla styrelseledamöter i Vimarhem också fått. Jag har i några samtal genom åren med Mikael Sandström och några andra i Bevara Vimmerby resonerat om olika frågor.

Dessa samtal har stärkt mig i att vi ska ta hänsyn inom rimliga gränser, jag har även fått till mig idéer på hus byggda i storstadsregionerna som är jättefina, men inte möjliga att kunna få ekonomi i här i Vimmerby.

Vimarhem har regelbunden dialog med kommunledningen om Uven i stort, så jag känner mig trygg i att de har kunskap om Uvenprojektet så här långt, även om de inte har detaljkunskaperna. Upphandlingsregler gör att processen inte kan kommuniceras med allmänheten vilket gör att Vimarhem äger processen. 

Jag kommer helt klart ta kontakt med Bevara Vimmerby för dialog gällande Uven när det är läge, men det är det inte just nu i skrivande stund. Jag är glad för Bevara Vimmerbys engagemang och välkomnar framtida samarbete och jag kommer gärna delta på aktiviteter som Sandström anordnar framåt.