Dags att modernisera skolmaten – låt skolorna i Småland gå före

"Med Livsmedelsverkets skärpta köttrekommendationer i ryggen har skolorna i Småland nu ett gyllene tillfälle att förena god ekonomi, barns hälsa och klimatansvar. Framtidens skolmat är växtbaserad och den framtiden kan börja redan i höst", skriver Linda Lindström och Jonas Norberg på tankesmedjan Hållbart Matsystem.

"Med Livsmedelsverkets skärpta köttrekommendationer i ryggen har skolorna i Småland nu ett gyllene tillfälle att förena god ekonomi, barns hälsa och klimatansvar. Framtidens skolmat är växtbaserad och den framtiden kan börja redan i höst", skriver Linda Lindström och Jonas Norberg på tankesmedjan Hållbart Matsystem.

Foto: Viktoria Bank/TT

Debatt2025-08-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när höstterminen startar i Småland är det ett utmärkt tillfälle att modernisera skolmaten. Livsmedelsverket har uppdaterat kostråden: maxrekommendationen för rött och processat kött sänks från 500 till 350 gram per vecka, en minskning med 30 procent. Samtidigt betonar råden att bönor, ärter och linser bör ätas ofta, gärna varje dag. Det är inte bara nya riktlinjer, utan en väckarklocka för hur man bör tänka kring elevernas hälsa och framtid.

Om eleverna totalt sett under veckan ska klara att hålla sig under 350 gram rött och processat kött är det avgörande att skolmåltiderna är växtbaserade. Genom att införa växtbaserad skolmat som standard kan elevernas hälsa förbättras, kommunens ekonomi stärkas och klimatarbetet främjas.

Enligt den nya rapporten “Mat, miljö och hållbarhet” från SLU kan en växtbaserad kost minska växthusgasutsläppen från maten med 73 procent. De nordiska näringsrekommendationerna lyfter fram en främst växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn. Den amerikanska dietistföreningen slår fast att en välplanerad vegetarisk eller vegansk kost är näringsmässigt fullgod i alla livsskeden, även för växande barn.

En studie i Nature Food (januari 2025) visar att upp till 170 000 liv i Europa kan räddas varje år genom en matskatteväxling där animaliska produkter blir dyrare och växtbaserade alternativ billigare. Växtbaserad skolmat handlar inte bara om miljön – det handlar också om att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar för ett långt och friskt liv, god hälsa och därmed bättre skolprestationer.

I dessa tuffa ekonomiska tider visar flera kommuner vägen framåt. Piteå är ett föredöme. För att hålla budgeten ställs menyerna i förskola, skola och omsorg om med fler vegetariska dagar, medan Stockholm framgångsrikt sänker både kostnader och klimatpåverkan genom satsningar på växtbaserat. Principen är enkel: hälsosam vegetabilisk mat med mycket baljväxter är billigare än animalier.

Med Livsmedelsverkets skärpta köttrekommendationer i ryggen har skolorna i Småland nu ett gyllene tillfälle att förena god ekonomi, barns hälsa och klimatansvar. Framtidens skolmat är växtbaserad och den framtiden kan börja redan i höst.

 Linda Lindström och Jonas Norberg, tankesmedjan Hållbart Matsystem