Bygg resurssnĂ„la trĂ€hus – för klimatets skull

Klimatkrisen Àr vÄr tids största existentiella hot. Bygg- och fastighetssektorn stÄr för 40 procent av vÀrldens totala utslÀpp av vÀxthusgaser. Att minska utslÀppen frÄn produktion och förvaltning av byggnader Àr vÄrt frÀmsta hopp för att nÄ 1,5-gradersmÄlet.

Att bygga energisnÄla trÀhus ligger i tiden - bÄde vad gÀller klimatavtryck och för att komma tillrÀtta med bostadsbristen, menar skribenten.

Att bygga energisnÄla trÀhus ligger i tiden - bÄde vad gÀller klimatavtryck och för att komma tillrÀtta med bostadsbristen, menar skribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2023-01-03 05:25
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

HÀr i Sverige Àr vÄr egen bransch skyldig till en femtedel av alla utslÀpp. Vi mÄste kunna göra bÀttre Àn sÄ.

Problemet Ă€r inte att vi saknar kunskap om vad som behöver göras – IPCC:s senaste rapport gör det fullstĂ€ndigt klart att vi stĂ„r vid randen av en global klimatkris. Problemet Ă€r att motstridiga intressen stĂ„r emot varandra. Hur ska en framtida klimatkatastrof vĂ€gas mot de livsmedel, transporter och bostĂ€der som behövs för att fĂ„ vĂ„ra samhĂ€llen att fungera i dag?

I hÀlften av kommunerna i Kalmar lÀn rÄder bostadsbrist. 9 av 10 svenskar bor i en kommun med ett underskott av bostÀder. Enligt Boverkets senaste siffror Àr den vanligaste anledningen till bostadsbristen att det saknas bostÀder med rimliga boendekostnader dÀr folk faktiskt har rÄd att bo.

undefined
Att bygga energisnÄla trÀhus ligger i tiden - bÄde vad gÀller klimatavtryck och för att komma tillrÀtta med bostadsbristen, menar skribenten.

Vi mĂ„ste bygga mĂ„nga fler bostĂ€der, vi mĂ„ste bygga till ett lĂ€gre pris – och vi mĂ„ste bygga pĂ„ ett sĂ€tt som inte förvĂ€rrar en redan akut klimatkris. Den rimliga lösningen Ă€r att bygga fler resurssnĂ„la trĂ€hus.

NÀr Svenska Miljöinstitutet och KTH analyserade utslÀppen för ett standardiserat flerfamiljshus var det ett trÀhussystem som gav absolut lÀgst utslÀpp. Ett nybyggt hyreshus i trÀ med lÀttbalk kan driftas i lÄngt över hundra Är med mindre miljöpÄverkan Àn vad ett betonghus har orsakat innan de första hyresgÀsterna har flyttat in.

I dag anvÀnds 75 procent av den svenska skogsrÄvaran till papperstillverkning och bioenergi. Det Àr ett kortsiktigt utnyttjande av vÄr gemensamma naturresurs som mÄste förÀndras. Genom att bygga fler trÀhus kan vi förlÀnga rÄvarans livsstil frÄn dagar till sekler. Om man dÄ Àven vÀljer att bygga med lÀttbalkar i stÀllet för massivtrÀ kan dubbelt sÄ mÄnga hus byggas med samma mÀngd rÄvara. DÄ krÀvs det ett större engagemang frÄn Kalmar lÀns politiker för att bidra till en hÄllbar lösning pÄ bostadskrisen.

undefined
Anders Tengbom, trÀhusspecialist och utvecklingschef, Vernum Fastigheter.

Fler och fler kommuner över hela landet har redan beslutat om trÀhusstrategier för att stimulera och frÀmja klimatsmart byggande. Det innebÀr ett ansvarsfullt utnyttjande av den svenska skogen, förenklade tillstÄndsprocesser och en höjd politisk ambitionsnivÄ.

Nu mÄste fler kommuner gÄ samma vÀg och utveckla egna strategier. Det Àr dags för Kalmar lÀns politiker och tjÀnstemÀn att ta bÄde klimatkrisen och bostadsbristen pÄ allvar.