Bit för bit gör vi Sverige till ett friare och roligare land

"Runtom på landsbygden, särskilt i Kalmar län, finns vingårdar och bryggerier där planeringen nu är i startgroparna. Kommunerna har ett ansvar att agera snabbt, så att förväntningarna inte grusas", skriver M-politikerna.

"Runtom på landsbygden, särskilt i Kalmar län, finns vingårdar och bryggerier där planeringen nu är i startgroparna. Kommunerna har ett ansvar att agera snabbt, så att förväntningarna inte grusas", skriver M-politikerna.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2025-05-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen! Efter många års kämpande från företagare, branschföreträdare och även moderata politiker har riksdagen röstat ja till gårdsförsäljning. Det blir nu möjligt för producenter av bland annat vin och öl att sälja sina produkter direkt på plats vid tillverkningen. Möjligheterna att utveckla dessa platser inom turism och sysselsättning – ofta på landsbygden – öppnas nu upp.

Vi moderater är glada och stolta över att gårdsförsäljning äntligen tillåts. Det är mycket tack vare alla i vårt land som tror på ett företagsammare och friare Sverige. Det har inte varit utan möda – frågan har stötts och blötts i omgångar under många år, präglade av politisk tröghet och nej-sägande. De flesta partier, med undantag för Moderaterna, har vacklat mellan ja, nej eller kanske.

Från och med den 1 juni i år kan småskaliga producenter av vin, öl, sprit och jästa drycker som cider runtom i Sverige sälja sina produkter direkt till besökare vid produktionsplatsen. Det må vara en liten fråga för vissa, men det är en stor frihetsreform som nu blir verklighet.

Detta kommer att gynna många – företag, besöksnäring och landsbygd – och visar att vi moderater har drivit frågan i mål och gör verklig skillnad. Det är ytterligare ett av nu drygt 80 procent av våra vallöften som vi levererat på. Tidigare avskaffade vi det omoderna danstillståndet – nu tillåts gårdsförsäljning. Bit för bit gör vi Sverige till ett friare och roligare land att leva, bo och verka i.

Självklart återstår frågor att arbeta vidare med. Dysterkvistarna på den rödgröna avbytarbänken mumlar redan om att det är ”för lite och för sent”. Men faktum är att under de åtta år då den tidigare regeringen hade makten, från 2014 till 2022, hände ingenting i frågan. Nu är reformen sjösatt, och arbetet framöver kommer att handla om att förfina och förbättra den utifrån de behov och synpunkter som uppstår.

Kommunerna måste nu ta sitt ansvar och skyndsamt fatta beslut om tillståndsprocesser och avgifter, så att producenterna inte möts av hinder eller försenas i sin utökade verksamhet. Runtom på landsbygden, särskilt i Kalmar län, finns vingårdar och bryggerier där planeringen nu är i startgroparna. Kommunerna har ett ansvar att agera snabbt, så att förväntningarna inte grusas.

Det finns krafter – politiska och andra – som vill begränsa eller rentav se denna reform misslyckas. Det får vi inte tillåta. Gårdsförsäljning är en reform som står för frihet, företagande och ett mer levande Sverige.

Ett stort tack till alla som kämpat vid vår sida under åren, och ett hjärtligt lycka till till alla som nu bidrar till att gårdsförsäljningen får genomslag – i hela landet, redan till sommaren.

Moderaterna i Kalmar län

Carl Dahlin, regionråd

Anders Dahlgren, Vimmerby

Harald Hjalmarsson, Västervik

Johan Svensson, Hultsfred 

Hanne Lindqvist, Kalmar

Daniel Lindvall, Nybro

Ulrik Brandén, Mörbylånga

Robin Hanzl, Oskarshamn

Anna-Lena Eriksson, Mönsterås

Patrik Olsen, Kalmar

Patrik Nilsson, Mönsterås

Charlotte Carlgren, Kalmar

Sven Sparavec, Kalmar