Beredskapen för Àldre och extremvÀder i sommar

Erfarenheterna frÄn 2018 har lett till att kommunerna har god framförhÄllning nÀr det gÀller insatser för att skydda Àldre och sköra i vÀrmeböljor. Den slutsatsen drar PRO Kalmar lÀn av svar frÄn nio av lÀnets kommuner.

Vattenmelon kan vara ett lÀskande sÀtt att ÄterstÀlla vÀtskebalansen i vÀrmen. PRO Kalmar lÀn har sammanstÀllt underlag frÄn nio kommuner i lÀnet för att fÄ en bild av beredskapen inför sommaren. Genrebild.

Vattenmelon kan vara ett lÀskande sÀtt att ÄterstÀlla vÀtskebalansen i vÀrmen. PRO Kalmar lÀn har sammanstÀllt underlag frÄn nio kommuner i lÀnet för att fÄ en bild av beredskapen inför sommaren. Genrebild.

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Debatt2023-06-26 05:50
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommaren Ă€r hĂ€r. ExtremvĂ€dret ser ut att hĂ„lla i sig. Enligt EU:s miljöbyrĂ„ EEA har extremvĂ€der orsakat 195 000 dödsfall i Europa mellan 1980-2021. VĂ€rmeböljorna stĂ„r för 81 procent. SMHI talar om risken för en mycket het sommar och risk för vattenbrist, inte minst i Kalmar lĂ€n. 

Mest utsatta Àr Àldre och de som Àr svagare. Under de senaste somrarna har kommunerna vidtagit en hel del förberedelser för detta.

Oron Àr dock stor och vi frÄn PRO-distriktet i Kalmar lÀn vill nu uppmÀrksamma detta och har dÀrför gjort en koll över lÀget i lÀnets kommuner.

PRO:s företrÀdare i de kommunala pensionÀrsrÄden har rapporterat in svar pÄ följande frÄgor: (underlaget baseras pÄ svar frÄn 9 av lÀnets kommuner.)

  • Hur ser beredskapen ut pĂ„ Ă€ldreboendena?
  • Vad görs för de med hemtjĂ€nst?
  • Även Ă€ldre utan hemtjĂ€nst kan behöva stöd, vad kan de pĂ„rĂ€kna?
  • Hur ser det ut med bemanningen/sommarvikarier?

Kommunerna, och inte minst personalen, har tagit mycket lĂ€rdom frĂ„n 2018. BĂ„de sĂ€ttet att arbeta och stötta de boende med till exempel vĂ€tska visar pĂ„ god framförhĂ„llning. Installation av kyla Ă€r ett annat exempel. De som har hemtjĂ€nst kan rĂ€kna med att personalen som kommer Ă€r extra uppmĂ€rksam över hĂ€lsotillstĂ„ndet. Äldre utan hemtjĂ€nst kan pĂ„rĂ€kna stöd först efter att anhörig eller nĂ„gon i dess nĂ€rhet slĂ„r larm till kommunen.

Bemanningen, som Àven normalt utgör ett problem, stÀller extra stora krav pÄ förberedelse inför semestrarna. Det förefaller som pÄ de flesta hÄll att kommunerna lyckats pussla ihop scheman. Personalen gör allt de kan för att hjÀlpa till, vilket Àr utmÀrkt. Dessutom Àr det viktigt att kommunerna visar upp de hÀr viktiga och positiva arbetsuppgifterna.

Sammanfattningsvis kan vi se fram mot en bra sommar dÀr ansvaret för att ta hand om de Àldre som behöver stöd frÄn samhÀllets sida sÄ hÀr lÄngt ser bra ut.

BetrÀffande sjukvÄrden, som inte berörs hÀr, har vi förstÄtt att man kan tvingas dra ner pÄ antalet vÄrdplatser. Det kan ju ses som oroande. Dock har vÄr region i förhÄllande till övriga landet fler vÄrdplatser Àn andra regioner.

Det Àr viktigt att sÄvÀl kommunerna som regionen fÄr lÄngsiktigt ekonomiskt hÄllbara ekonomiska förutsÀttningar som tryggar vÄr vÀlfÀrd. Detta kommer PRO att fortsÀtta att granska och försöka pÄverka, till gagn för vÄra Àldre och samhÀllet som helhet.