Är Horn och Hycklinge en del av Kinda kommun?

Vi södra Kindabor känner oss inte nöjda med hur den södra kommundelen behandlas av flera lokala politiker och tjänstemän.

"Ett långsiktigt beslut som plötsligt revs upp utan dialog med brukare och medborgare", beskriver debattörerna situationen med tillagningsköket på Stångågården, Horn.

"Ett långsiktigt beslut som plötsligt revs upp utan dialog med brukare och medborgare", beskriver debattörerna situationen med tillagningsköket på Stångågården, Horn.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2021-02-10 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I alla fall har flera av er inte velat lyssna eller träffas och diskutera för oss viktiga framtidsfrågor för södra kommundelen. I den fullsatta kyrkan i Horn hösten 2019 blev det klarlagt att tillagningsköket vid äldreboendet vid Stångågården skulle läggas ner med omedelbar verkan. Vi har enträget försökt att få kontakt med ansvariga personer inom samhällsbyggnadsnämnd och förvaltning, men utan resultat.

Vi har framfört att få ta del av uträkningar och konsekvenser som föranledde att just detta kök skulle läggas ner. Vi har också önskat att få ta del av hur organisation och transporter skulle säkerställa att god mathantering skulle ske till förskolebarn, skolbarn, äldreboende och hemtjänst.

Vid det digitala medborgarmötet för Horn/ Hycklinge den 20 januari 2021 kunde inte ordföranden ge några svar på våra frågor. Han hänvisade att han inte hade några kalkyler framför sig.

På samma sätt skedde dagen efter då Rimforsa skola diskuterades i motsvarande möte. Är inte detta anmärkningsvärt ?

Inför möten med medborgare anser vi att ansvariga politiker skall vara pålästa i ärenden som är föranmälda. I annat fall borde de ta hjälp av ansvariga tjänstemän.

År 2013, efter flera år av diskussioner, togs beslut att tillagning av mat skulle ske på alla tre huvudorter, bland annat för att mat skulle lagas nära och för att undvika längre transporter. Ett annat skäl var erfarenheter från stormarna Gudrun och Per.

Detta var då ett långsiktigt beslut som plötsligt revs upp utan dialog med brukare och medborgare. Numera transporteras mat två gånger dagligen till Horn från Kisa. Vilket innebär att köksanställd personal kör bil under flera timmar per dag och att särskilt fordon inköpts. Under veckoslut ombesörjer taxibil från Linköping transporterna.

Vore det inte mer effektivt att låta det intakta köket i Horn återuppta tillagningen och slippa tidsödande transporter med merkostnader? Totalt skulle det bekosta huvuddelen av kostnaderna för ett återöppnade.

En inte så helt oviktig betydelse med ett kök i Horn är att våra brukare där dagligen skall känna lukten, doften och längtan efter välsmakande mat. Beakta politiskt till fullmäktige den 15 februari att 300 namnunderskrifter och 146 röster på Kindaförslaget att åter öppna köket inte kan ha fel.

Vi välkomnar våra folkvalda och ansvariga tjänstemän till Södra Kinda med öppenhet, ärlighet och dialog. Vi har idéer hur ett återöppnade ska gå till utan extra kostnader!